Правосъдният орган към комисията по етика във ФИФА наложи доживотна забрана за занимаване с футбол на всички нива на бившия член на Изпълкома на световната футболна централа и бивш генерален секретар на КОНКАКАФ Чък Блейзър.
 
Решението е взето на базата на разследване на комисията, започнало след предоставени факти от американските власти и КОНКАКАФ (Футболната конфедерация на Северна Америка и Карибите). Доказано е, че Блейзър се е възползвал от положението си по върховете на световния футбол за нарушаване на етичните принципи.
 
Благодарение на постовете, които е заемал Чък Блейзър, е бил ключов играч при предлагането и приемането на незаконни плащания, както и в други парични схеми. Разследването срещу него започна още през 2013 г., но временно беше замразено.
 
Както е известно, от края на май ФИФА беше разтърсена от арести и сериозни разследвания срещу водещи фигури в организацията. Заради скандала президентът на световната футболна централа Сеп Блатер обяви своето оттегляне и назначи нови избори за шеф на ФИФА.