ФИФА обмисля възможността да премахне продълженията в мачовете от елиминационната фаза на световните първенства и при равенство да се преминава направо към изпълнение на дузпи, обяви президентът на световната централа Сеп Блатер.
 
Босът на ФИФА разкри, че Централата разглежда варианти за стимулиране на отборите към прилагане на по-офанзивен футбол, след като бе отчетена ниска резултатност по време на ранните етапи на Мондиал 2010.
 
“В първите няколко мача на световното първенство в ЮАР бяхме свидетели на отбори, които излизаха на терена, за да не загубят. Те играеха за равенство още от самото начало”, заяви Блатер пред официалния сайт на ФИФА.
 
“Това е тема, която предстои да коментираме на предстоящите срещи на футболната и техническата комисии. Ще трябва да намерим вариант да стимулираме нападателния футбол по време на световното първенство. Трябва да накараме отборите да играят за победа.”
 
“Планираме да преразгледаме и концепцията за продълженията. Често в двата допълнителни периода се играе прекалено дефанзивно. Никой не иска да загуби мача в този момент и отборите се стремят да не допуснат гол на всяка цена.”
 
“За да избегнем това, ще преминем към директно изпълнение на дузпи. Има вероятност да върнем в действие и правилото за Златен гол. Всичко това обаче зависи от дебатите по време на срещите на комисиите”, допълва Блатер./БЛИЦ