ФИФА може да намали периода за провеждане на Мондиал 2022 в Катар до две седмици, разкри източник близък до ръководителите на централата. Следващата дискусия за това световно първенство по футбол ще бъде днес в катарската столица Доха и се очаква след нея да се обяви периода на провеждане на турнира, който ще се играе през ноември-декември 2022 година заради горещините в страната.

"Почти със сигурност периода на провеждане ноември-декември ще бъде приет, но едно от условията ще е да се намали времето на самото първенство и подготвителния период. Всички първенства са единодушни, че са необходими само две седмици, а не обичайните три или четири, както и че няма нужда турнирът да е 32 дни, както беше в Бразилия”, сподели пожелал анонимност източник, близък до ФИФА.

„Футболистите от клубовете от Северното полукълбо, които са по-голямата част, ще са по-свежи, а логистиката на Катар позволява придвижване до стадионите за два часа. Освен това няма нужда между полуфиналите и финала да има пауза от пет дена, 72 часа са напълно достатъчни", допълва източникът.