Световната футболна федерация (ФИФА) забрани на двама членове на Изпълкома да гласуват в допитването за домакин на Световните първенства през 2018 и 2022 година. Президентът на Футболния съюз на Африка Амос Адаму от Нигерия и президентът на Футболната конфедерация на Океания Рейналд Темарии от Таити бяха наказани след разкритието, че са предложили да продадат своя глас при избора за домакинство.

Адаму няма право да се занимава в футболни дейности за три години и е глобен с 10 000 франка, а Тамарии е наказан за една година и глоба от 5000 франка. Двамата имат право да обжалват решението.

Скандалът започна преди два месеца, когато британски таблоид разпространи новината, че чиновниците са се съгласили да подкрепят кандидатурата на САЩ за домакин на световното първенство срещу 3,2 милиона долара.

Гласуването за шампионатите през 2018 и 2022 година ще бъде на 2 декември в Цюрих, като вместо 24 членове на Изпълкома, ще гласуват 22-ма. За Мондиал 2018 се борят Англия, Русия, Португалия и Испания, Холандия и Белгия. За следващото световното първенство кандидати са Австралия, САЩ, Япония, Катар и Република Корея./БЛИЦ