ФИФА потвърди, че технология за полуавтоматично отсъждане на засада ще бъде използвана по време на световното първенство в Кара (21 ноември – 18 декември). Това ще ускори времето за решаване на ситуацията.

Освен това сензор, поставен в топката, който изпраща данни 500 път и в секунда, ще предоставя възможност за определяне на точния момент на подаването на топката. 12 камери ще бъдат синхронизирани за използване на технологията. Те ще бъдат поставени на покривите на всеки един стадион. Камерите ще ползват 29 точки от тялото на всеки футболист, за да определят точното му местонахождение на терена. Тези данни ще се изпращат в централния компютър 50 пъти в секунда.

При наличието на футболист в положение на засада, страничният съдия ще получава сигнал на своето устройство, който ще може да бъде предаван и на главния рефер на мача.

Системата вече е тествана на проведените през миналата година Световно клубно първенство и Арабската купа. Изчислено е, че с нейната помощ средната продължителност за вземане на решение за засада с помощта на ВАР е спаднала от 70 на 25 секунди.

„Очакваме с позитивно настроение използването на технологията. Четох за използването на роботи съдии. Разбирам, че това е много добро заглавие за медиите, но това не е самата истина. Системата е съвсем различна и футболните съдии все още са участници при взимането на решенията“, заяви съдийският шеф към ФИФА Пиерлуиджи Колина.

„Полуавтоматичната технология единствено дава точен отговор на въпроса дали футболист се намира в положение на засада. Дали има извършено нарушение, игра с ръка или грубост без топка, това са решения, които ще зависят от съдията. Целта ни е да дадем на реферите възможност да взимат правилното решение на терена. Ако се случи някаква грешка, реферът ще е този, който ще има предимство пред технологията при отсъждането на ситуацията“, допълни легендарният италиански футболен рефер.