ФИФА обяви официално седем кандидатури за президентските избори на централата на 26 февруари 2016 година в Цюрих. На 26 октомври изтече крайният срок за внасяне на кандидатурите за участие в изборите. Всеки един от кандидатите е получил подкрепа минимум от пет национални федерации по футбол, които са членки на ФИФА.

Кандидатури са внесли президентът на УЕФА Мишел Платини, генералният секретар на УЕФА - швейцарецът Джани Инфантино, президентът на Азиатската футболна конфедерация шейх Салман бин Ибрахим ал Халифа от Бахрейн, вицепрезидентът на ФИФА принц Али бин Ал Хусейн от Йордания, бившият министър на строителството на Южна Африка и съратник на Нелсън Мандела - Токио Сексвале, французинът Жером Шампан - бивш заместник-генерален секретар на ФИФА и президентът на Футболната федерация на Либерия Муса Хасан Билити.

От сметките отпадна бившият капитан на националния отбор на Тринидад и Тобаго Дейвид Нахид и бившият генерален секретар на ФИФА Мишел Цен-Руфинен, който сам се оттеглил, въпреки че имал подкрепата от пет страни-членки.

Комисията по етика на ФИФА отстрани Мишел Платини за 90 дни от всякаква футболна дейност, след като французинът е разследван за скандал с 2 милиона швейцарски франка, които е получил по неясни причини от ФИФА. Поради тази причина кандидатурата му няма да бъде обработвана от изборната комисия докато не изтече наказанието му. Ако това се случи преди изборите за президент, комисията ще решава на момента дали французинът да бъде допуснат до изборите на 26 февруари 2016 година.

Документите на всички останали шест кандидати ще бъдат разгледани от комисията по етика, след което изборната комисия ще взема окончателно решение кои от тях ще бъдат допуснати за избор за президент на ФИФА.