Изпълкомът на ФИФА отложи решението си във връзка с предложението за увеличаване до 40 участниците на световно първенство. Това беше част от реформите, които трябваше да бъдат разгледани на днешното заседание.

Световните първенства по футбол се провеждат във формат с 32 участника от Мондиал'98, но според новото предложение от 2026 г. трябваше да участват 40 отбора.

Предложението за увеличаване на броя на отборите веднага срещна противници, според които първенство с повече отбори ще бъде по-трудно за организиране, а освен това ще падне и нивото на турнира.

Очаква се по-късно днес да има официална пресконференция на ФИФА, на която да бъде обявено какви решения за взети по предложенията. Част от тези реформи имат за цел изчистването на световната футболна централа от корупционните практики и тъмни сделки, които доведоха до ареста на редица високопоставени служители на ФИФА през последните месеци.

Двама членове на Изпълкома на централата бяха арестувани днес при акция на швейцарските власти. Дори президентът на организацията Сеп Блатер наскоро беше временно отстранен от поста си заради разследване срещу него.