ФИФА отстрани Мохамед бин Хамам и Джак Уорнър във връзка с обвиненията, че двамата членове на Изпълкома са подкупвали делегати за гласуването на президент на световната централа. В същото време Комисията по етика оневини Сеп Блатер по подобни обвинения.
 
Решението проправи път на швейцареца към спечелването на четвърти мандат. Той няма конкуренция за изборите в сряда, след като по-рано днес Бин Хамам оттегли кандидатурата си.
 
ФИФА обяви, че Бин Хамам, катарецът начело на Футболната конфедерация на Азия, и Уорнър, вицепрезидент на ФИФА от Тринидад и Тобаго, ще бъдат подложени на пълно разследване. Ако бъдат признати за виновни, те може да бъдат отстрани от световната футболна централа и да получат забрана да се занимават с футбол.
 
Комисията по етика разкри, че има достатъчни доказателства за допълнително разследване по обвиненията, че Бин Хамам и Уорнър са давали по 40 000 долара подкуп на делегатите от Карибския регион по време на конгреса в Тринидад и Тобаго на 10 и 11 май. Доказателствата са предоставени от американския член на Изпълкома Чък Блейзър.
 
Мохамед бин Хамам, който отрече обвиненията, поиска от Комисията по етика да разледва Сеп Блатер по обвинения за даване на подкуп. След своето заседание, Комисията обяви, че няма доказателства за действията на Блатер./БЛИЦ