ФИФА ще промени сериозно правилото за засадата, което ще доведе до нови дискусии сред фенове и специалисти, съобщава „Кикер”.

При модифицирането на правилото пасивната засада отчасти ще бъде отменена. Не е напълно ясно обаче дали така съдиите и зрителите ще бъдат улеснени за правилно отсъждане на ситуациите.

Според досега действащото правило футболист се намира в пасивна засада, ако не взема участие в нападението на своя тим. Ако той обаче получи топката, след като защитник е играл с нея, и вкара гол, то попадението се зачита. След промяната на правилото обаче същият този играч ще се счита, че е в активна засада и евентуалният му гол няма да се зачита.

Досега съдиите имаха право сами да преценяват дали бранителят е извършил планираща защитна реакция, при който случай става въпрос за пасивна засада.

С обновяването на правилника ФИФА иска да предотврати възможността за даден нападател, който не участва в атаката на тима си, да се възползва от грешка на защитниците.

Според новото правило за засада няма да се счита следната ситуация: защитникът вече изнася топка и прави грешен пас към противников нападател. При този случай нападателят не получава топката след защитна реакция и няма засада.

На практика новото правило признава за пасивна засада само случаите, при които намиращият се в нея футболист не играе с топката до завършване на атаката на неговия тим.