Италианските футболни власти ще бъдат обект на разследване от страна на ФИФА заради отношението към халфа на Пескара Съли Мунтари. Както е известно, 32-годишният бивш национал на Гана получи червен картон на мача с Каляри, след като самоволно напусна терена заради обидите на расова основа от трибуните. Заради картона Мунтари беше наказан за един мач, но впоследствие санкцията му беше отменена.

„Имаме комисия, която се занимава със случая и ще предприеме действия. Колкото по-рано се вземе решение, толкова по-добре. Аз лично съчувствам на всеки, който е третиран по този начин на терена или извън него, но тук не опира до лични чувства. Тук става дума ФИФА да предприеме адекватни действия към всеки акт на дискриминация“, заяви генералният секретар на световната футболна централа Фатма Самура.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино е провел личен разговор със Съли Мунтари, след като футболистът обяви, че управляващите световния футбол, както и тези на УЕФА, не обръщат сериозно внимание на борбата с расизма.

„Ще работим заедно. Хората, които обиждат на расова основа, са идиоти. Подобни идиоти има навсякъде. Ние трябва да се борим с тях. Предстои ни работа в тази насока“, обяви Инфантино, който планира среща с шефа на италианския футбол Карло Тавекио.

Само седмица след инцидента със Съли Мунтари в Италия имаше друга ситуация с расизъм. Мароканският халф на Ювентус Медхи Бенатия прекъсна интервюто си за националната телевизия „RAI“, след като чул обиди на расова основа в слушалката.
ВСИЧКО ЗА ИТАЛИАНСКАТА СЕРИЯ "А"