ФИФА се отказа от плановете си да проведе световното първенство в Катар през 2022 година с 48 отбора. Това беше обявена от световната футболна централа в сряда вечерта.

Според авторитетното британско издание „Таймс“ Джани Инфантино ще представи официално решението на конгреса на ФИФА в Париж на 5 юни. Швейцарецът беше най-големият защитник на идеята Мондиал 2022 да бъде с увеличен брой участници, а не с досегашните 32 отбора.

Така разширеният формат на световните първенства ще влезе в сила от следващия планетарен шампионат, който ще се проведе през 2026 година в САЩ, Канада и Мексико.

Проблемът със желанието на Инфантино да проведе Мондиал 2022 с 48 участници идва от малката територия на Катар (11 627 кв. км). За да се увеличи броят на отборите, част от мачовете трябваше да се проведат на територията на съседните държави – Саудитска Арабия, ОАЕ и Бахрейн.

Съседките обаче са в обтегнати отношения с домакина на следващото световно първенство, тъй като го обвиняван в подкрепа на терористични ислямистки организации. Дори са наложили ембарго на Катар.