Три седмици преди старта на световното първенство по футбол ФИФА направи промяна в правилото за изпълнение на дузпа, като забрани на играчите да правят лекото забавяне и спиране точно преди да ритнат топката.

Решението е взето заради нарастващото недоволство срещу т. нар. “парадиня” , при която играчът намалява скоростта си, почти спира и изчаква реакцията на вратаря, след което рита топката в опразнената половина на вратата.

“Изгледахме много видеозаписи, които доказаха нестпортсменската част на подобно изпълнение”, заяви членът на Международния борд на футболните асоциации Патрик Нелсон. Генералният секретар на ФИФА Жером Валке обяви, че ще бъде направен опит за въвеждането на новото правило още на Мондиал 2010. На играчът, направил подобно спиране, ще бъде показван жълт картон.

“Спирането по време на засилката е позволено, но подобна проява в момента точно преди ритането на топката се счита за нарушение и акт на неспортсменско поведение. Играчът с подобна проява ще бъде предупреждаван”, пише в новата трактовка на Правило 14./БЛИЦ

ВИЖТЕ ВИДЕО НА ЗАБРАНЕНИТЕ ВЕЧЕ ИЗПЪЛНЕНИЯ НА ДУЗПА