Факт без прецедент - млад австриец с ампутиран крак получи разрешение от ФИФА да играе с протеза, предаде агенция "Франс прес" от Виена, като се позова на австрийския всекидневник "Клайне Цайтунг". Мартин Хофабауер, 20-годишен, играе футбол в отбора на ЮФК Мисенбах, който се състезава в аматьорската дивизия в Щирия (южната част на Австрия). Десният крак на Мартин Хофабауер е ампутиран поради рак.

Хофабауер чрез регионалната лига изпрати молба до австрийската футболна федерация да му разреши да играе с протеза. От своя страна австрийската федерация изпрати запитване до ФИФА и решението на медицинската комисия е историческо - младият австриец ще стане първият футболист, който ще играе официални мачове с протеза.

Медицинската комисия на ФИФА даде разрешение, тъй като протезата не представлява опасност за самия играч, за неговите съотборници и съперници. Има обаче едно условие - преди всеки мач съдията трябва да проверява състоянието на протезата. "Аз винаги съм вярвал и винаги съм мислел позитивно", каза Мартин Хофабауер, който работи като селскостопански техник.