ФИФА започва разследване на безредиците по трибуните на стадион „Уембли“ по време на вчерашната световна квалификация от Група "I" между Англия и Унгария (1:1). Едва след това ще бъде взето решение за налагане на наказание.

Както е известно, в Храма на футбола унгарските ултраси се биха с полицаите и стюардите. Това беше в резултат на опитите на властите да арестуват фенове на гостите заради подозрения за отправени обиди на расова основа.

Разследване тече и срещу запалянковците на Албания, заради които се наложи прекъсване на световната квалификация между домакините и Полша (0:1). Двубоят е от същата група "I", а повод за следствието са албанските привърженици, които удариха с бутилка Карол Свидерски, който в 77-ата минута тъкмо беше вкарал единствения гол в мача. След инцидента поляците се прибраха в съблекалнята, а мачът продължи след 20-минутна пауза.

"ФИФА анализира докладите от световните квалификации миналата нощ, за да вземе възможно най-адекватните мерки. Осъждаме строго инцидентите на Англия - Унгария и Албания – Полша. Отново подчертаваме, че нашата организация е твърда в позицията за срещу всяка форма на насилие, дискриминация и злоупотреба. ФИФА проявява нулева толерантност срещу такова неуместно поведение във футбола", обявиха от световната футболна централа.

Както е известно, безредиците и расистките обиди от унгарските фенове по време на домакинския мач с Англия (0:4) в Будапеща на 2 септември доведе до наказание на Унгария с мач пред празни трибуни срещу Албания (0:1) в събота. Освен това маджарите са в изпитателен срок за още едно домакинство без публика.