Световната футболна централа е започнала разследване на двубоя между Нигерия и Гърция от Световното първенство през 2010, завършил с успех на южните ни съседи с 2:1.

Бившият началник по сигурността във футболната централа Крис Ийтън е подал сигнала, че изходът на двубоя е манипулиран. Той разкри, че срещата вече е разглеждана от антикорупционния отдел към ФИФА, като повече от една национални федерации и клубове също биват проучвани.

„Един от реферите се е срещнал с член от разследващия екип на ФИФА и му е казал, че той е бил единственият честен човек на терена“, обяви Ийтън.

„Колко официални лица са замесени? Може би не хиляди, но със сигурност стотици. Има няколко клуба и федерации, които биват разследвани активно, за да установим мащаба на криминалното деяние. Корупцията не може да се разреши на национално ниво, защото не познава граници... Нужна е глобална реакция. Има букмейкъри, които не рискуват, но има и такива, които поемат риска. Вторите не са особено разтревожени от разследванията със задна дата и от защитата си“, каза още Ийтън

Ако твърденията на Ийтън се потвърдят, това ще бъде първият мач от световно първенство, който официално попада под подозрение за корупция.