ФИФА обяви включването във всички свои състезания на универсалния жест поставяне на ръцете във формата на кръст, което ще позволи на играчите, реферите и треньорския екип да осъждат всяко расистко поведение на стадионите.
Организацията единодушно одобри прилагането на жеста, който дебютира като част от футболния протокол срещу дискриминацията по време на Световното първенство за жени до 20 години.

Джани Инфантино, президент на ФИФА, заяви, че „прилагането на расисткия жест на Световното първенство за жени U-20 е основна първа стъпка за овластяване на футболистите по света“.
Жестът за расистки инцидент ще бъде приложен във всички състезания на ФИФА и ще бъде част от процедурата на три нива. В случай, че футболист кръстоса ръцете си като знак, че е обект на расистки обиди, главният съдия ще активира първо ниво, в което мачът ще бъде прекъснат.

Ако инцидентите продължат, мачът ще бъде временно прекъснат и както играчите, така и съдийският екип ще напуснат игралното поле. Ако ситуацията продължи по време на временното спиране, мачът ще бъде прекратен.

Предстои да разберем повече подробности за прилагането на мярката в останалите състезания и дали тя ще се разшири и за други видове дискриминация, която не е на расова основа. Но засега решението на ФИФА въвежда радикален инструмент, който обещава да предизвика много коментари.