Световната футболна асоциация ФИФА обяви промените по новия формат за световното първенство по футбол през 2026 година, което ще се проведе САЩ, Мексико и Канада.

Това ще бъде първият шампионат с участието на 48 отбора, а не както беше досега с 32. Мондиал 2026 ще бъде най-дългият в историята и ще продължи 39 дни, в които ще се изиграят общо 104 мача.

Първоначалната идея на ФИФА беше да има турнир с 16 групи от по три отбора, като първите два от всяка ще се класират за плейофите. Този формат би означавал 80 мача, 16 повече от настоящия, който ФИФА използва от 1998 г.

Групите от три отбора обаче имат значителен недостатък: липсата на интрига в последния кръг и увеличаването на вероятността двата отбора, които играят един срещу друг в последния мач, вече да са се класирали и да постигнат уговорка за желания резултат.

Именно заради това световната футболна централа реши участниците да бъдат разпределени в 12 групи по четирите отбора. Този формат гарантира, равномерна почивка между мачовете за отборите, а всеки участник ще изиграе поне три мача. За следващата фаза ще продължат първите два тима от всяка група и осемте най-добри трети. Елиминациите започват от 1/16-финали. Това означава, че до спечелване на титлата световният шампион ще трябва да изиграе общо осем мача.