ФИФА беше принудена да отложи за неопределено време тегленето на жребия за световното първенство за младежи до 20 години, който трябваше да се изтегли в петък (31 март) в индонезийския град Денпасан, разположен на остров Бали.

Индонезия е домакин на шампионата, който трябва да се проведе в периода от 20 май до 11 юни. Причината за отлагането на жребия са протестите от страна на губернатора на Бали Ваян Костер, който се противопоставя на участието на Израел на турнира.

В същата връзка бяха проведени демонстрации в столицата Джакарта, организирани от редица консервативни ислямски групи. По време на протестите беше изразена подкрепа към Палестина в конфликта с Израел.

С население от над 277 милиона жители, Индонезия е най-населената държава с преобладаващо мюсюлманско мнозинство. Страната няма официалния дипломатически връзки с Израел.

Младежкият национален отбор на Израел се класира за световното първенство, след като през миналата година игра финал на европейския шампионат до 19 г., където загуби от Англия с 1:3 след продължения.

Световното първенство до 20 г. първоначално трябваше да се проведе през 2021 г., но беше отложено заради пандемията от коронавирус. Индонезия обаче е дала съгласието си пред ФИФА, че ще спази всички изисквания за организиране на турнира и да приеме участниците в шампионата.

Ако домакините не решат проблемите, свързани с младежкия национален отбор на Израел, ФИФА може да наложи наказание. Представителният тим на страната пък може да бъде изваден от азиатските квалификации за Мондиал 2026.

Президент на Футболната асоциация на Индонезия е Ерик Тохир, който е известен като бивш собственик на италианския гранд Интер и бивш съсобственик на Филаделфия 76-ърс от НБА. Освен това той оглавява Индонезийският олимпийски комитет и е член на Съвета на МОК.