ФИФА ще възнаграждава и амнистира тези, които предоставят информация за договорени мачове и факти за футболна корупция. От следващата година ще действа програма, в рамките на която всички заинтересувани лица ще могат да се обръщат директно към световната футболна централа за престъпления от този характер.
 
“ФИФА взе решение да поощрява тези, които й докладват за проведени уговорени мачове или предоставят доказателства за корупция във футбола. Участниците в такива мачове, които разкажат за престъплението, може да получат амнисия и да не бъдат наказани”, заяви шефът на службата за безопасност към ФИФА Крис Итън.
 
Итън говори пред представители на профсъюза на футболистите. Той напомни, че голямо количество играчи в целия свят са въвлечени в уговорени мачове. Редица футболисти участват в подобни престъпления още от юношеските си години и това става под натиска на криминални лица, шефовете на клубовете или на членове на собственото си семейство.
 
Според представителя на ФИФА, една от основните задачи на световната конфедерация е създаването на информационна система, която би позволила бързото откриване на престъпления от този род, както и да се окаже поддръжка на тези, които са готови да сътрудничат на организацията./БЛИЦ