ФИФА въвежда нова компютърна система, с която ефективно ще контролира трансферите във футбола. По-строг контрол ще има и върху опитите за пране на пари и корупция. Чрез много опростен принцип ще могат да се проследят всички нелегални плащания между клубове и фирми. Клубовете, които са закачени към мрежата, ще оповестяват всички детайли по трансфера на играчите, участващите агенти и плащанията. А този, който не се регистрира, няма право да осъществява трансфери на международно ниво. Клубовете, които нарушат правилата, ще отнесат сериозни санкции - от отнемане на точки, до блокиране на трансфери.

По този начин Международната асоциация по футбол се закани да следи всички международни трансфери на футболисти, които ще бъдат регистрирани в онлайн файл.

"Това е исторически момент за футбола", обяви президентът на ФИФА Йозеф Блатер.

Общо 3500 клуба от 150 страни ще бъдат обхванати от новата система.

"При онлайн система не можеш да измамиш, заяви шефът на правния отдел на ФИФА Марко Филигер. Ако се получат купувачът и продавачът подадат различни данни, то трансферът ще бъде обявен за невалиден", каза още Филигер.

Онлайн системата ще обхваща още транснационалните трансфери и сключените първи професионални договори на играчи под 18 години. Така ще се сложи и край на безконтролната търговия с таланти от Африка и Южна Америка.

Онлайн системата се тества във всички големи първенства от 2007-ма година насам. Първият сериозен тест за нея ще бъде зимният трансферен период през януари 2011-а година./БЛИЦ