ФИФА започва проверка на обстоятелствата, при които известният турски готвач Нусрет Гьокче, известен като Бея на солта, се озова на терена на „Лусаил Айконик Стейдиъм“ след финала на Мондиал 2022.

39-годишният Гьокче си направи селфита с Лионел Меси, Анхел ди Мария и други аржентински национали, а освен това наруши правилата на ФИФА като успя да подържи и целуне световната купа, която е изработена от 18-каратово злато.

„Купата е един от най-разпознаваемите спортни символи в света и е безценна икона на световното първенство по футбол. Тя може да бъде докосвана и държана само от избрана група хора, включваща настоящи и бившия световни шампиони, както и държавни глави“, пише в правилника на световната футболна централа.

След появилите се снимки ФИФА отказваше да коментира ситуацията, но в вчера журналистът Тарик Панджа успя да повдигне въпроса и се стигна до официална позиция.

"След проверка ФИФА ще установи как определени лица са получили неправомерен достъп до терена след церемонията по закриването на стадиона на 18 декември. Ще бъдат предприети съответните действия", се казва в изявление на централата.

Счита се, че самият Нусрет Гьокче има добри приятелски отношения с шефа на световния футбол Джани Инфантино. На профила на Бея на солта в „Инстаграм“ може да бъде видяно видео от началото на 2021 г., когато босът на ФИФА гостува в ресторанта на турчина в Дубай и на записа заявява: „Г-н Нусрет, номер 1. Най-добрият от най-добрите. Незабравима вечер в Дубай с Нусрет. Ще се върна. Легенда, той е легенда. Легенда №1. Много ти благодаря.“

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nusr_et#Saltbae (@nusr_et)