ФИФА нареди на футболните клубове да освободят своите играчи до 23 години, които са били повикани в националните отбори на страните си за олимпийския футболен турнир.
 
Решението на Изпълкома на световната футболна централа може да се приеме като спорно, тъй като надпреварата не е част от международния календар с мачовете.
 
“Изпълнителният комитет на ФИФА реши, че освобождаването на играчите до 23 години трябва да бъде задължително за всички клубове, които имат такива футболисти”, обявиха от ФИФА.
 
Заради олимпийския футболен турнир в Пекин 2008 г. възникна спор между Барселона и Аржентинската футболна федерация заради Лионел Меси.
 
Случаят беше разгледан от Спортния арбитражен съд, който се произнесе в полза на испанския клуб. Впоследствие Барса все пак освободи Лео Меси за олимпийските игри.
 
Футболният турнир на Олимпиадата в Лондон ще съвпадне с лятната подготовка на европейските клубове. На олимпийските игри е позволено да участват отбори с футболисти до 23 г., като е разрешено използването на трима играчи над тази възрастова граница.