ФИФА ще започне проучване на случаите, в които футболисти получават сърдечни удари, за да научи повече за причините довели до ситуацията с играча на Болтън Фабрис Муамба.
 
Шефът на медицинския отдел към световната футболна централа Иржи Дворжак разкри, че това ще бъде една от основните теми на медицинската конференция на ФИФА, която ще се проведе в унгарската столица Будапеща на 23 и 24 май.
 
На събитието са поканени всички лекари на национални отбори. Дворжак обяви, че се надява да бъде направена световна база данни за случаите на внезапен сърдечен удар на футболисти.
 
ФИФА наскоро помогна за извършването на проучване в Габон за изследване на електрокардиограмите на африканските футболисти. Муамба, който все още е настанен в лондонска болница, е роден в Заир (сега ДР Конго).
 
Както е известно, Фабрис Муамба получи сърдечен удар по време на мача за ФА Къп между Болтън и Тотнъм на 17 март. Сърцето на съотборника на Мартин Петров е било спряло за около час и са били необходими над 15 удара с електрошок, за да започне отново да работи.