Английската Футболна асоциация потвърди, че финалът за ФА Къп между Челси и Ливърпул ще се проведе на 5 май от 19:15 часа българско време.
 
Това ще бъде първият финал за ФА Къп на осветление на “Уембли” от 19 години. За последно това се случи през 1993 г., когато Анди Линиган с глава в последната минута на продълженията донесе на Арсенал успеха с 2:1 над Шефилд Уензди.
 
Челси и Ливърпул ще се срещнат един срещу друг на финал на турнира за първи път в историята, въпреки че двата тима общо имат 43 участия на полуфиналите на ФА Къп. През тази година ще се проведе 131-ото издание на финала на най-стария футболен турнир.
 
До 2012 г. Ливърпул не беше играл финал на новия “Уембли”, но това беше поправено при победата над Кардиф на финала на Карлинг Къп. Челси пък е първият отбор, спечелил ФА Къп на новия стадион. Това стана през 2007 г. с победен гол на Дидие Дрогба в продълженията срещу Манчестър Юнайтед.
 
Тазгодишният финал на ФА Къп ще бъде четвърти в кариерата на Кени Далглиш като мениджър на Ливърпул. До момента той има две победи и една загуба. Успехите са през 1986 и 1989 г. и в двата случая съперник е Евертън. През 1988 г. под ръководството на Крал Кени “червените” отстъпват с 0:1 на “лудата банда” Уимбълдън.