Държавното финансиране на спортните федерации в Испания за следващата 2013 година ще бъде намалено с 34 процента до 31 милиона евро, съобщи държавният секретар по въпросите на спорта Мигел Карденал.

Федерациите ще получат с 16 милиона евро по-малко в сравнение с този спортно-състезателен сезон.

Това продължава тенденцията от последните години за намаляване на бюджетното финансиране, което през 2009 година достигна 82 милиона евро.

Съкращенията се очаква да се отразят най-вече на по-малките и по-непопулярни спортове, които не са атрактивни за спонсорите и се нуждаят от държавно финансиране.

Карденал съобщи още, че с 28 процента се намаляват и средствата за специализираните национални центрове за високо спортно майсторство.

Президентът на Испанския олимпийски комитет Алехандро Бланко предупреди, че заради намаленото държавно финансиране испанския спорт не го чакат добри дни, освен ако не се намерят достатъчно частни спонсори.

Сериозно засегнати от редуцирането на разходите за спорт ще бъдат федерациите по лека атлетика, плуване и колоездене, за които държавна субсидия осигурява между 46 и 50 процента от годишните им бюджети.

В същото време рестрикциите няма да окажат съществено влияние на богатите футболна и баскетболна федерация.

Испанският футболен съюз, който заради успехите на националния тим на страната от последните години има множество спонсори и допълнителни приходи, ще получи около 3 милиона евро субсидия, което обаче е едва 3 процента от годишния бюджет на централата от малко над 100 милиона евро.