Насер ал-Хелаифи не бе особено добър професионален тенисист, но се оказа прозорлив бизнесмен. Откакто катарецът влезе във френския футбол, Пари Сен Жермен се превърнаха в абсолютен доминатор, не позволявайки да бъде оспорено превъзходството им. Осем титли в десетте му сезона като президент на клуба са достатъчно доказателство, но за столичани започва сезон на трансформация.

Не, до доказване на противното никой друг няма право дори да мечтае за титлата в Лига 1. Но ще е интересно как ще работи новата структура на управление.

За първи път в ерата „Ал-Хелаифи” ПСЖ стартират сезона с нов треньор и нов спортен директор. Всъщност постът на директор бе закрит след уволнението на Леонардо, който минаваше за най-довереният човек на Ал-Хелаифи и донякъде вдъхновител на звездната селекция на парижани. Но именно изобилието от звезди, което не се превърна във върхови резултати в Шампионската лига, доведе до промените.

След година и половина на треньорския пост Маурисио Почетино бе уволнен и заменен от Кристоф Галтие. Едва вторият франски треньор във времето на Ал-Хелаифи, той измъкна под носа на ПСЖ титлата през 2021 г. с Лил - отбор без сериозни финансови възможности, където сборът от отделните елементи надминаваше многократно тяхната единична стойност. И на този ефект се надяват в ПСЖ.

Те отново пръснаха най-много пари от всички френски отбори на трансферния пазар (38 милиона евро за Нуно Мендеш и 41.5 милиона за Витиня), а при оставането на Мбапе, Неймар и Меси общата стойност на притежаваните от тях футболисти стигна близо 900 милиона! Това е близо три пъти повече от вторите (Лион) и третите (Монако), а никой от останалите клубове във Франция не доближават 300 милиона.

Затова коефициентът на WINBET за титла на ПСЖ е разбираемо нисък – 1.10. Той трудно би се променил освен при някакъв чудовищен катаклизъм. Иначе казано – ПСЖ (доколкото може да съществува подобно понятие) са сигурни шампиони и въпросът е как ще се разпределят местата след тях.

През миналия сезон Марсилия завърши на второ място на 15 точки от новите шампиони. ОМ стигнаха полуфинал в Лигата на конференциите и се завръщат в Шампионската лига, което бе важно от финансова гледна точка. От Арсенал дойде Матео Гендузи (11 милиона евро), от Наполи бе купен полският национал Аркадиуш Милик (13 милиона евро), а турският защитник Дженгиз Юндер смени Рома с Марсилия срещу 8.4 милиона евро. Всеки от тях има какво да доказва, а Хорхе Сампаоли е амбициозен треньор.

Но при сгъстеният календар през есента заради световното в Катар, на Марсилия ще им е трудно да поддържат темпото и нищо чудно мечтите за титла да угаснат бързо. Коефициентът на WINBET за такава е 13.00, но далеч по-реалистичен изход е „Марсилия място в Топ 3” за 2.31.

Като трансферни имена Лион вдигнаха най-много шум и това е разбираемо. След осмото място през миналия сезон, завръщане в челото, а оттам и в Шампионската лига, е задължително. Подозрителното в случая е, че и двете големи покупки (Александър Лаказет и Корентен Толисо) всъщност дойдоха без пари. За първия отдавна е известно, че е преминал зенита си и неумолимо се спуска по надолнището. А Толисо изигра всичко на всичко 21 мача през миналия сезон за Байерн, което обяснява защо не бяха направени никакви опити за задържането му. Титла за Лион WINBET предлага при коефициент 13.00, но и тук по-реалистично е да се залага на „Лион място в Топ 3” за 2.06.

Монако е другият отбор (заедно с Лил), който си позволи да наруши доминацията на ПСЖ през последното десетилетие. Монегаските завършиха в тройката седем пъти в последните девет сезона, включително и последния (втори). Тимът от княжеството обаче се раздели с халфа Орелиен Чуамени, продаден за 80 милиона евро на Реал Мадрид и тази дупка трудно ще бъде запълнена.

Монако имат страхотно нападение, още повече че към Уисам бен Йедер се присъединиха Такуми Минамино (Ливърпул) и Бреел Емболо (Борусия Мьонхенгладбах). Те ще бъдат гарантирано голово шоу, но за титла е прекалено да се мечтае. Тя е оценена от WINBET на 17.00, но и тук реалистично е да се говори за „Монако място в Топ 3” за 2.22.

Шансовете да се шуми около Монако са по-скоро в борбата за голмайсторската титла. Бен Йедер вкара 25 гола в 37 мача през миналия сезон, но остана на едно попадение от Килиан Мбапе. Последният е фаворит за нова „Златна обувка” с коефициент 1.72, но Бен Йедер със 7.00 е определено подценен в това съперничество.

И последно по ред, но не и по значение: Аячо се завърнаха в елита след осем сезона отсъствие, но на фона на останалите в Лига 1 са нещо повече от бедняци. Корсиканците не хвърлиха нито едно евро за селекция и независимо, че треньорът им Оливие Панталони минава за магьосник, отпадането е много вероятно. Аячо са фаворити в класация, която никой не иска да оглавява – за отбора на последно място в края на сезона. Коефициентът на WINBET за това е 2.40.

Компания им правят други новаци – Оксер. Шампионите от 1996 г. се завърнаха в елита след десетгодишно отсъствие и то по възможно най-драматичния начин – с дузпи във финалния плейоф срещу Сент Етиен. Но и при „бяло-сините” парите са проблем. И сезонът тръгва повече с надежди за оцеляване, отколкото с аргументи, че то е възможно. А програмата е кошмарна: мачове срещу четири от първите пет за миналия сезон още преди средата на септември! Затова към момента най-вероятният изход е „Оксер място сред последните 3” с коефициент от WINBET 1.80, а да финишират последни се предлага за 4.00.

Все още нямате регистрация в WINBET!? Натиснете - ТУК!