Финалистът от Мондиал 2022 Франция победи лесно при визитата си на Гибралтар с 3:0 в мач от група "B" от квалификациите за Европейското първенство през 2024 в Германия.

Още преди да изтекат три минути игра "петлите" поведоха. Кингсли Коман проби отдясно и центрира, а Оливие Жиру скочи високо и с глава не пропусна за 0:1. Половин час след началото късметът покри домакините. Удар на Орелиен Чуамени се отби от напречната греда.

В добавеното време на първата част защитник на Гибралтар игра с ръка в наказателното поле. Главният съдия Евгений Арановский реши, че няма основания за дузпа. Намеси се ВАР и в крайна сметка украинският рефер отсъди наказателен удар, който Килиан Мбапе реализира за 0:2.

Французите изиграха втората част на още по-ниско темпо. В 52-рата минута удар по земя на Антоан Гризман срещна левия страничен стълб. В 78-ата минута Франция вкара трети гол. Килиан Мбапе проби в наказателното поле и отправи остро центриране. Аймен Муели пресече подаването, но прати топката в собствената си мрежа.

До края гостите можеха да направят победата си по-изразителна, но късметът беше на страната на Гибралтар. Още два пъти напречната греда спаси домакините. В 89-ата минута това стана след шут на Чуамени, а секунди по-късно и след удар с глава на Аксел Дизази.

С успеха Франция остава начело във временното класиране с актив от 9 точки и голова разлика 8:0. Втори е Гърция с 6 точки. Южните ни съседи победиха с 2:1 у дома Ейре в мач, който се игра по същото време. Анастасиос Бакасетас и Йоргос Масурас вкараха за домакините, докато точен за ирландците беше Нейтън Колинс. Трети е Нидерландия с 3 точки, а в дъното е Гибралтар с 0.

След три дни Франция посреща Гърция, докато Ейре се изправя срещу Гибралтар.

Група B
Гърция - Ейре 2:1

1:0 Анастасиос Бакасетас (15-дузпа), 1:1 Натан Колинс (27), 2:1 Георгиос Масурас (49)

Гибралтар - Франция 0:3
0:1 Оливие Жиру (3), 0:2 Килиан Мбапе (45+3-дузпа), 0:3 Аймен Моуели (78-автогол)