Франция приема Испания в мач от Група “I” на квалификациите за Мондиал 2014 в Зона Европа. Това е и най-интересният двубой в програмата на днешните квалификации за световното първенство в Бразилия.
 
Напрежението преди срещата е в лагера на Испания. Световните и европейски шампиони се нуждаят от задължителна победа, за да имат шанс за директно класиране на планетарния шампионат. Франция е лидер в класирането на групата с 10 точки от 4 мача, докато испанците изостават с 2 точки.
 
Само първият в групата се класира директно за Мондиал 2014, докато вторият ще играе на баражите, но ако попадне сред осемте най-добри втори отбори в групите. Срещата на “Стад дьо Франс” е важна и за двата отбора, тъй като победата ще даде предимство в директните двубои. Първият мач завърши 1:1 с изравнителен гол на Оливие Жиру в 94-ата минута.
 
В петък Франция спечели с 3:1 срещу Грузия, докато Испания се издъни срещу Финландия – 1:1 в Хихон. “Червените фурии” имаха надмощие на терена, но не успяха да пробият защитата на скандинавците. Солидната отбрана изглежда е най-подходящата тактика срещу Испания. Последният отбор, който се опита да играе офанзивно срещу тима на Висенте дел Боске беше Италия на финала на европейското първенство. Както е известно, “скуадра адзура” катастрофално загуби с 0:4.
 
Малко е възможно Дидие Дешан да направи грешката на италианците. Въпреки че разполага с много талантливи халфове и нападатели, селекционерът на “петлите” със сигурност ще заложи на предпазлива игра. Все пак един равен резултат ще запази аванса на французите от две точки в класирането. Срещу Грузия Франция игра с Пол Погба и Рафаел Варан в титулярния състав, но срещу Испания вероятно Дешан ще заложи на по-опитни играчи. Матийо Дебюши е контузен и Кристоф Жале ще запълни мястото му като десен бек.
 
Испания беше без Шави Ернандес и Шаби Алонсо срещу Финландия, като двамата имаха травми. Очаква се те да са титуляри срещу Франция. Жорди Алба се контузи и пропуска мача, а на неговата позиция ще започне Начо Монреал. Контузията на Икер Касияс означава, че на вратата ще застане Виктор Валдес. Давид Силва е наказан. Неизвестността в състава на Дел Боске е изборът на играчи в атака. Срещу Финландия Сеск Фабрегас беше превърнат в централен нападател. Двете чисти остриета в състава са Давид Вия от Барселона и Алваро Негредо от Севиля.
 
Франция – Испания
 
Днес от 22:00 часа
Франция, “Стад дьо Франс”
Съдия: Виктор Касай (Унгария)
 
ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Франция: Юго Льорис, Кристоф Жале, Рафаел Варан, Мамаду Сако, Гаел Клиши, Йоан Кабай, Блез Матуиди, Матийо Валбуена, Матийо Валбуена, Франк Рибери, Оливие Жиру
Наказани: няма
Контузени: Матийо Дебюши
 
Испания: Виктор Валдес, Алваро Арбелоа, Серхио Рамос, Жерар Пике, Начо Монреал, Серхио Бускетс, Шави Ернандес, Шаби Алонсо, Андрес Иниеста, Давид Вия, Педро Родригес
Наказан: Давид Силва
Контузени: Жорди Алба, Икер Касияс, Карлес Пуйол
 
Баланс: 32 мача, 11 победи за Франция, 7 равенства, 14 победи за Испания, г.р. 36:60
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Франция е в серия от 13 поредни мача без загуба в световни и европейски квалификации – 9 победи и 4 равенства.
* “Петлите” спечелиха само един от последните си шест мача срещу Испания – 1 равенство и 4 загуби.
* Матийо Валбуена вкара три гола в последните си три мача за френския национален отбор.
* Испания няма загуба в 19 поредни мача (14 победи и 5 равенства). Серията започна през ноември 2011 г.
* “Червените фурии” спечелиха последните си четири гостувания.
* При равенството (1:1) с Финландия в петък Висенте дел Боске подобри рекорда на Ладислао Кубала за брой мачове начело на националния отбор на Испания. 62-годишният Де Боске е водил “червените фурии” в 69 мача, като е спечелил 57 от тях.