Играй БЛИЦ ГЕЙМ - ТУК!

Алекс Фъргюсън каза интересни неща на прощалната си пресконференция като мениджър на Манчестър Юнайтед. Легендарният специалист говори пред медиите преди мача с Уест Бромич, който е в неделя от 18:00 часа. Този двубой ще отбележи края на забележителната кариера на Фъргюсън начело на "червените дяволи". Сър Алекс бе приветстван в залата за пресконференции под бурните овации на десетки журналисти. Шотландецът получи бутилка вино и торта от Нийл Къртис, журналист в The Sun.

„Мисля, че да се занимаваш с модерните медии е трудно изпитание за мениджърите. Аз съм късметлия, че успях да се интегрирам пред вас във всички етапи от развитието на медиите. Винаги съм считал, че имате трудна работа (журналистите), с напрежението, което ви поставят телевизиите, интернет, „Фейсбук" и всички други глупости. Знаете, че е имало случаи, в които съм забранявал на някоя медия да идва на пресконференция. Но никога не съм го правил от яд срещу някого, това не е моят стил. След време ми минава и забравям за проблема. Искам да благодаря на всички за милите думи, да благодаря за фантастичното време, което съм имал тук, понякога дори и с вас, медиите", започна словото си Фъргюсън.

"И така, последният ми мач. Господи, 1500 мача, това е невероятно. Не може да бъде по-трудно. Мисля, че Уест Бромич свършиха отлично работата си. Те са силен отбор и като всеки друг искат да спечелят последния си домакински двубой за сезона. Ние също искаме да спечелим последния двубой, може би дори повече от този миналата седмица.

В неделя беше страхотно, просто невероятно. Но какво да кажа за парада в понеделник? Мисля, че 1999 г. не можеше да бъде подобрена. Спечелихме требъла тогава, но сега, накъдето и да се обърнех виждах страшно много хора, беше претъпкано с народ. Мисля, че беше дори по-добро празненство от 1999-а.

На „Албърт Скуеър" също бе фантастично, както и бандата, която свиреше. Когато се прибрах у дома спах в продължение на 10 часа. Мисля, че за първи път в живота си спах в продължение на 10 часа. Кати дойде в стаята и се въртеше около мен. Мисля, че искаше да провери дали съм жив. Наистина беше невероятна вечер.

Не мисля, че в живота има смени. 40 години съм в този занаят и съм видял доста. От началото, в Ийст Стърлинг, когато имах 8 играчи и нямах вратар, до сега, когато имам 6 вратари и още 100 футболиста в клуба. Спомням си първият ми президент Боби Уиърхед, той беше страстен пушач. Казах му: „Може ли да ми дадеш списъка с играчи, които си купил?". Той поклати глава, а в същото време цигарата му гореше със 100 км/ч. Няколко дни по-късно му припомних и той ми даде списъка с играчите: 8 полеви състезателя без вратар. Тогава му казах: "Препоръчително е да започнем с вратар, не знам дали си наясно с това".

Първият ми трансфер бе момче от Партик Тисъл - Том Гурли. Боже, той беше голям! Трябваше да платя 1000 паунда за него. Останалите бяха по 100 паунда, а имаше и свободни агенти. Това беше безценен опит, беше фантастично. Всеки, който започва кариера като мениджър, трябва да започне така. Не предполагах обаче, че нещата ще се развият по този начин. Имах 2000 паунда, с които привлякох девет играчи.”


През новия сезон шотландецът ще бъде част от борда на директорите, а освен това ще изпълнява ролята на посланик на Манчестър Юнайтед. Неговото място на скамейката ще заеме Дейвид Мойс.