Германското издание "Кикер" публикува интервю с Торстен Фрингс преди финала за Купата на УЕФА между Вердер и Шахтьор (Донецк). Халфът е един от най-важните играчи на тима от Бремен.

- Колко пъти сте били в Истанбул, г-н Фрингс?
- Веднъж. През 2005 г. играхме с националния отбор срещу Турция. Паднахме с 1:2.

- Сега се връщате с Вердер. Това ли е най-важният мач в кариерата ви?
- Всеки финал е необикновен, защото не ти се случва толкова често да играеш за титлата.

- Шансът да постигнете нещо голямо.
- Със сигурност. Едно е да си на финала, друго е да го спечелиш. За първи път стигам толкова далеч с някой клуб. Играх на финал с Германия на световното през 2002 г. и на европейското миналата година. Паднахме.

- Минахте през Борусия Д и Байерн, но сякаш Вердер е вашият клуб, наред с родния Аахен.
- Естествено, Вердер е много важен за мен. Не всяка година имаме шанс за Eвропейската купа. Би било прекрасно да я спечелим. Ще бъде короната в моята кариера.

- Да ви върнем назад. Преди 10 години, когато дойде Томас Шааф, в отбора играеха други футболисти. Вие сте единственият, който е тук и днес. Сякаш се затваря кръгът на вашата кариера.
- Надявам се този мач да не е краят й. Искам да работя още няколко години с Шааф. Радвам се за него, Вердер му дължи много.

- Финал за УЕФА в Истанбул, финал в Купата на Германия (срещу Байер Л). Колко голяма е заслугата на Шааф?
- Огромна. Той се грижи всеки ден за нас. Хвали ни, когато играем добре, и ни изравнява със земята, когато се проваляме.

- Вие сте близък с него. Ритал ли ви е по задника?
- Точно мен! Често си го получавам от него.

- И нямате нищо против?
- ОК съм. Той знае какъв човек съм аз, аз знам какво иска той. Благодарен съм му, че ме взе в Бремен.

- Къде е силата му?
- Много е спокоен, от 10 години работи тук и винаги е толкова концентриран. Грижи се за играчите, назависимо какви проблеми има. И играе офанзивен футбол.

- Съмнявали ли сте се някога в този тим?
- Не бях доволен, когато падахме от по-слаби от нас отбори. Но знаех, че имаме потенциал, и го показахме. Имаме силен характер.

- Кога преобърнахте сезона си?
- Когато отстранихме Милан (на 1/16-финалите). Тогава разбрахме, че можем да се справим, ако вярваме в себе си. И тръгнахме нагоре.

- Какво знаете за Донецк?
- Добър отбор, опасно нападение, имат много бразилци. Гледах им мачовете в ШЛ и знам, че е важно да спрем точно бразилците.

- Няма да играят Мертезакер, Диего и Алмейда. Кой ще ви липсва най-много?
- Всички.