Футболната система ще бъде обзета от хаос и анархия, което ще доведе до сриване на най-популярния отборен спорт в света. Това обяви изпълнителният директор на Уест Хям Карън Брейди след вчерашното решение на Съда на Европейския съюз в Люксембург по казуса с Ласана Диара.

Вчера Съдът на ЕС се произнесе в полза на френския национал по дело срещу ФИФА, Белгийската футболна федерация и Спортния арбитражен съд във връзка с раздялата му с Локомотив (Москва) през 2014 г. Тогава руският клуб отказа да плаща заплатата на Диара, а той спря да посещава тренировки. В резултат на това „железничарите“ прекратиха договора му. Ласана Диара подписа с белгийския Шарлероа, но не получи картотека. В допълнение Спортният арбитражен съд му наложи глоба от 10 милиона евро, които да бъдат пратени на Локомотив (Москва).

„Някои правила по футболните трансфери са такива, че възпрепятстват свободното движение на професионални футболисти, които желаят да практикуват професията си и да отидат да работят в нов клуб. Тези правила налагат значителни правни рискове, непредвидими и потенциално много високи финансови щети, както и чисто спортни последици и за играчите и клубовете, които желаят да ги наемат. И всички заедно са от такова естество, че възпрепятстват нови международни трансфери в определени ситуации“, се казва в решението на Съда на Европейския съюз.

В крайна сметка позицията на правната институция означава, че може да се приеме като прецедент, който да позволява на футболистите самоволно да прекратяват договорите си с клубовете, ако искат да преминат в друг отбор.

„Резултатът от това би бил пълен хаос и анархия. Това би било подигравка с всички финансови правила във футбола и ще срине системата. Причината за проблема е, че правилата на ФИФА не са обмислени. С решението на съда в Люксембург ако играчите могат просто да нарушат договорите си и да сменят отбора, това ще фалира клубовете“, коментира Брейди.

„Не само трансфените суми ще паднат. Заплатите ще се сринат, защото няма да има достатъчно пари в спорта. Големите клубове ще запазят най-добрите си играчи. Но повечето футболисти ще бъдат в ситуация, че и клубовете могат да се отърват от тях. Така ще с лекота ще се разделят с играч, когото вече не искат“, допълва изпълнителният директор на Уест Хям.

„Система в момента е създадена така, че да носи пари във футбола. Когато купихме Макс Килман от Уулвърхемптън през това лято (за 40 милиона паунда), 4 милиона отидоха в Мейдънхед като част от сделката. Това са пари, променящи изцяло ситуацията в клуб, който е извън професионалната лига. С решението на Съда на ЕС подобни клубове няма да получат никакви пари“, анализира Карън Брейди.

Решението ще повлияе и на финансовия феърплей. В момента ако купя футболист за 80 милиона паунда и подпиша петгодишен договор с него, това ще повлияе добре на баланса ми. Но ако този играч може да премине в друг клуб, когато си поиска, аз трябва да отпиша тази огромна сума. Това означава фалит за всеки един клуб“, категорична е директорката при „чуковете“.