Световната футболна федерация (ФИФА) обяви днес, че е постигнато предварително споразумение между Кипърската футболна асоциация и Федерацията на кипърските турци за обединение.

"Споразумението, което е базирано на правилниците и нормативните документи на ФИФА и УЕФА, касае единствено футболните отношения между двете общности в Кипър и има за цел да обедини и да се улесни развитието на футбола в рамките на двете футболни общности, базирано на доверие, взаимно уважение и добра воля", обяви ФИФА в свое официално изявление.

Както е известно, Кипър е разделен на турска и гръцка част от 1974 година в следствие на турската военна инвазия на острова. Турската армия все още държи гарнизон от 30 хиляди войници в северната част на Кипър, като тази територия е наречена Севернокипърска турска република и е призната единствено от Турция. ФИФА нарече постигнатото "предварително споразумение за обединението на кипърския футбол като голямо крачка за признаването на футбола на кипърските турци, като тяхната федерация вече ще бъде съставна част на КФА и ще работи съобразно регулациите на КФА".

"Двете страни днес показаха, че футболът е прекрасна възможност хората от две страни, разделени от дълги периоди на конфликт, могат да се съберат отново заедно", коментира самият Сеп Блатер, който смята тази стъпка за свой личен успех.