Президентът на Ла Лига Хавиер Тебас изрази надеждата си, че първенството в Испания може да се поднови на 12 юни след тримесечна принудителна пауза заради пандемията от коронавирус.

През миналата седмица всички клубове в Примера и Сегунда дивисион бяха подложени на тестове, а част от отборите започнаха индивидуални тренировки на своите играчи. Това е втората стъпка от четиристепенния протокол за подновяване на шампионата.

„Бих искал първенството да рестартира на 12 юни, но трябва да сме внимателни, тъй като това е проблем, който засегна цялото общество. Ще наложим всички задължителни санитарни мерки, за да предпазим здравето на всички участници в мачовете“, коментира Тебас пред испанската телевизия „Movistar“.

Той потвърди, че всички срещи ще се играят пред празни трибуни, както ще направят в Германия при подновяването на шампионата в Бундеслигата в края на седмицата. Шефът на Ла Лига призна, че се работи по вариант за създаване на атмосфера на стадионите, но не разкри подробности. Според него мачовете ще бъдат така разпределени, че всеки ден да се излъчва поне по една среща по телевизията.

„Няма да имаме зрителите по стадионите, но имаме няколко новаторски идеи за излъчването на мачовете. При завръщането на Примера дивисион всеки ден ще има футбол по телевизията“, обясни Хавиер Тебас.

Вчера стана ясно, че петима играчи в Примера и Сегунда дивисион са дали положителни проби при направените задължителни тестове за коронавирус. Всички те са поставени под карантина и няма да им бъде позволено участието в тренировки докато не дадат негативни резултати за COVID-19.

Тебас допълни, че сред членовете на спортно-техническите щабове на клубовете има трима заразени. Той уточни, че общия брой заболели от COVID-19 е значително по-малко от очакваното.

„Броят на заразените е малък. Ние очаквахме около 25-30, базирайки се на резултатите от германските отбори и на фона на общата ситуация в Испания. Тествали сме 2500 човека и има само осем положителни проби. Това е добра новина. Заразяване по време на мач практически е невъзможно, тъй като сме направили собствено проучване и ще приложим всички мерки, изисквани от здравните власти“, обясни Хавиер Тебас.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!