Световният спорт е парализиран заради пандемията от коронавирус. Опасното заболяване не спира всеки ден да отнема хиляди животи. Дори английското първенство, което в много редки е спирало провеждането си, беше прекратено. Именно на един футболист се дължи факта, че Англия успя да се пребори с едно друго опасно заболяване.

Бирмингам е футболен клуб, който не се радва на особена популярност и няма кой знае какви големи успехи. И той обаче има поводи за гордост. Едни от най-силните години в историята на клуба са в края на 50-те, когато печели първото място в старата Втора дивизия, а на следващия сезон завършва шести в Първа дивизия (до момента това е най-предното класиране на тима в елита). Следващото десетилетие отборът прекарва в най-горното ниво на английския футбол и през 1963 г. печели купата на Лигата. В състава играят английските национали Гил Мерик, Тревър Смит и уелсецът Ноел Кинси. Най-голямата звезда обаче е Джеф Хол, чийто авторитет и влияние постепенно потъват в забрава, тъй като все по-малко хора си спомнят дните на неговите изяви.

Хол е привлечен на „Сейнт Ендрюс“ от провинциалния Уилсдън. 21-годишният защитник е забелязан, докато играе за военния отбор. Скромният и харизматичен футболист въобще не повярвал на скаутите на Бирмингам, които се опитвали да го убедят, че е готов да играе на професионално ниво.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Дебютира за Бирмингам през 1951 г., а две години по-късно е основен играч на клуба. През 1955 г. изиграва първия от 17-те си мача за националния отбор. Впрочем Англия има само една загуба, когато Хол е в състава. В началото на 1959 г., две седмици преди мач №227 в кариерата, Джеф Хол умира от полиомиелит.

Полиомиелитът, известен като Детски паралич, е един от коварните инфекциозни вируси, които поразяват нервната система на човек. Атакува главния и гръбначния мозък, провокира парализа, мускулна атрофия и смърт. През 50-те години на ХХ век заболяването е сериозен проблем за здравните власти във Великобритания. Регистрирани са 45 000 заболели. Летните месеци са наричани Сезоните на полиомиелита. За това свидетелства и статистиката – повечето случаи са именно от този период на годината. В Ковънтри през лятото на 1957 г. умират над 100 човека от това заболяване.

Ваксината за лечение на полиомиелитът е изобретена още през 1952 г., но нейното внедряване тече бавно. През 1958 г. с нея са били имунизирани едва половината деца от рисковата група на територията на Англия и Уелс. Физическите натоварвания помагат на заразата да атакува организма на заболелите, а още по-учудващото е, че нито един английски клуб по това време не е мислил за ваксинация на своите играчи.

Никога няма да се разбере как Джеф Хол се е заразил с полиомиелит, но ясно, че той се е оплакал от проблеми с преглъщането преди мача с Портсмут на 21 март 1959 г. Клубният лекар му поставя диагноза „настинка“ и Джеф участва в срещата, завършила при резултат 1:1. След двубоя в. „Спортс Аргус“ отбелязва, че защитникът е изглеждал ужасно и е помолил по най-бързия начин да бъде откаран у дома си. Хол освен футболист е бил треньор и на юношески отбор по минифутбол. На следващия ден е имал мач, който е трябвало да се предава по телевизията. Английският национал отива на игрището, за да подкрепи момчетата и според свидетели е изглеждал напълно здрав.

На следващия ден е приет в болница, където му поставят зловещата диагноза. Футболистите на Бирмингам и Портсмут са поставени под карантина. Играчите на други отбори, които в последните седмици са играли срещу Джеф Хол, спешно минават през медицински прегледи. Под карантина е поставен и телевизионният екип, предавал мача. В следващите дни вестниците съобщават за подобряването на състоянието на футболисти, но на 4 април 1959 г. Хол умира на 29-годишна възраст.

Смъртта на Джеф Хол е трагедия, която е можело да бъде избегната. Оставеното наследство обаче трудно може да бъде оценено. Скоро след съобщението за неговата смърт всички медицински служби на територията на Великобритания регистрират огромен брой желаещи да бъдат ваксинирани. След изявлението на телевизията на неговата вдовица Доун Хол заявките значително надхвърлят броя на наличните в страната ваксини. На 22 април „Би Би Си“ съобщава, че всички налични запаси от лекарството в Обединеното кралство са изчерпани, тъй като никой не е очаквал такъв наплив от желаещи да се ваксинират.

Смъртта на Джеф Хол изиграва огромна роля в Англия с борбата с полиомиелита. През 1955 г. В страната е имало 3712 пациенти с тази болест. През 1963 г. са едва 39. През 1984 г. Великобритания съобщава, че не е регистриран нито един случай на страшното заболяване. „Трябваше да умре един футболист, за да накара цялото рокендрол поколение, секретарки, работници и ученици да задръстят болниците“, отбелязва в. „Дейли Експрес“.

Бирмингам продължава да пази паметта на Джеф Хол. Между централната трибуна и трибуна „Гил Мерик“ на стадион „Сейнт Ендрюс“ има часовник, на който е изписано името на бившия защитник заедно с годините на раждането и смъртта му. Така клубът продължава да отдава почит на един от най-добрите футболисти в историята си и който излекува една нация от смъртоносно заболяване, за което малцина от днешните поколения са чували.
Веселин РУСИНОВ, превод от английските медии