Хърватската футболна легенда Звонимир Бобан подаде оставка в качеството си на технически директор на УЕФА. 55-годишният бивш футболист на Милан не е съгласен с плановете на президента на европейската футболна централа Александър Чеферин да промени устава, за да остане на поста до 2031 година.

Словенският юрист управлява УЕФА от 2016 г. и настоящият му мандат, който според правилата трябва да е последен изтича през 2027 г. В устава на Европейската футболна конфедерация е записано, че един човек не може да бъде президент повече от три мандата. Чеферин и неговият екип обаче вече са направили предложение за промяна, която ще му позволи да се кандидатира за четвърти мандат.

Планът ще бъде подложен на гласуване на 8 февруари, когато в Париж ще се проведе конгресът на УЕФА. За да бъде прието предложението Чеферин трябва да получи одобрението на 28 гласа, което е 2/3 от всички страни членки на организацията.

УЕФА потвърди, че Звонимир Бобан е подал оставка като технически директор. От евроцентралата допълват, че раздялата е станала по взаимно съгласие.