Бившият италиански национал Джанлука Виали се оттегля от позицията, която заема във футболната федерация на страната по здравословни причини. Това обяви 58-годишният легендарен нападател, тъй като иска да се погрижи за здравето си, тъй като страда от рак на панкреаса.

"След дълъг и труден процес на преговори с моя екип от онколози, които се грижат за здравето ми, реших да преустановя – надявам се временно, моите настоящи и бъдещи професионални ангажименти", каза Виали, който иначе е водач на националния отбор на Италия при пътуванията извън страната.

"Целта е да включа цялата си енергия, за да помогна на тялото си да преодолее тази фаза от болестта. И така да се възстановя, да се изправя пред нови предизвикателства и приключения в най-скоро време и да мога да ги споделя с вас", добави бившият футболист.

Виали  - истински идол на феновете в края на 80-те и началото на 90-те години на XX век, се наслаждаваше на страхотна кариера със Сампдория, Ювентус и Челси, както има и 59 мача и 16 гола с националния отбор на Италия.

Той научи диагнозата рак на панкреаса през 2017 година, но малко по-късно обяви, че се е излекуван напълно. Точно преди 12 месеца обаче стана ясно, че болестта се е завърнала.

Президентът на Италианската футболна федерация (FIGC) Габриеле Гравина заяви, че Виали може да разчита на помощ "от всички нас".

"Джанлука е абсолютен герой за италианския национален отбор и такъв ще си остане за винаги. Благодарение на невероятно силния му дух, на обичта и подкрепата на цялото семейство на федерацията, аз съм убеден, че той ще се завърне скоро. Той може да разчита на всеки от нас, защото ние сме отбор, на терена и извън терена", написа в изявление Гравина.