Лион размаза Динамо (Загреб) със 7:1 като гост, а Аякс падна с 0:3 у дома от Реал (Мадрид). Невъзможното стана възможно. Дали наистина в навечерието на Коледа се случват чудеса? Или станахме свидетели на нещо друго…
 
Развоят на мачовете от група D в Шампионската лига е абсолютен прецедент в най-новата история на клубните турнири. Преди последните двубои ситуацията беше следната. Реал се бе класирал за осминафиналите, осигурявайки си предварително първата позиция.
 
За второто място спореха Аякс и Лион. Холандците имаха три точки повече – 8 срещу 5 на френския си съперник. Мачовете между двата тима бяха завършили 0:0 и при изравняване на точките на преден план изниква головата разлика. Предимството пак бе на страната на Аякс – 6:3, а головото съотношение на Лион беше 2:6.
 
Холандският тим просто не биваше да губи, за да си осигури класирането на осминафинал. Лион трябваше да вкарва много, ама много голове и същевременно да се надява Реал да отупа Аякс. Какво се получи – французите буквално попиляха хърватския си противник на негов терен със 7:1, а по същото време “кралете”, в чийто състав играха повечето резерви, отупаха холандците с 3:0. Така Лион и Аякс завършиха с по 8 точки, но головата разлика помогна на френския състав да продължи напред в Шампионската лига – 9:7 срещу 6:6.
 
Двубоят в Загреб е повече от съмнителен. Дали обаче от УЕФА ще си мръднат пръста или ще си затворят очите? Лион си изпече работата, къде по втория, къде по първия начин, но основна заслуга за френския триумф има и мачът в Амстердам. Там бяха отменени две чисти като момина сълза попадения на Аякс. Не един, а цели два гола! Което в крайна сметка помогна на Лион да се измъкне по най- болезнения за холандците начин.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ