Националният отбор на Централноафриканската република сътвори една от най-големите сензации от началото на квалификациите за Мондиал 2022. Воденият от швейцареца Раул Савой тим спечели с 1:0 гостуването си на фаворита Нигерия в мач от група „С“ на пресявките в зона Африка.

Халфът на ЦСКА Амос Юга също е национал на ЦАР, но не беше повикан за двете октомврийски квалификации с Нигерия. Неговите сънародници нямаха победа близо две години. За последно беше записан успех с 2:0 над Бурунди на 13 ноември 2019 г. в квалификация за Купата на Африканските нации.

Единственото попадение за триумфа над „суперорлите“ беше реализиран от резервата Карл Намнганда в последната минута на мача. 25-годишният нападател, който играе за четвъртодивизионния френски Ле Ербиер, е един от малкото футболисти от националния тим, които се състезават извън територията на ЦАР и за тях има някаква достъпна статистика.

Успехът на „дивите зверове“ (прякорът на националния отбор на ЦАР) попадна в топ 3 на най-големите изненади от началото на квалификациите за Мондиал 2022. Счита се, че преди началото на мача вероятността за победа над Нигерия е била само 7,4%. За по-големи сензации се считат само успехите на Монголия над Киргизстан (1:0 като гост, 5,7%) и на Северна Македония с 2:1 като гост на Германия (7,1%).

Нигерия е лидер в класирането на квалификационна група „С“ в зона Африка с шест точки от три изиграни мача. На втора позиция е Кабо Верде с 4 точки, като изпреварва ЦАР само заради по-добра голова разлика. Либерия е на последното четвърто място с три точки. „Суперорлите“ имат шанс да се реваншират още в неделя, когато гостуват на „дивите зверове“ на „Стад Бартелеми Боганда“ в Банги.