Англия ще има седем отбора в евротурнирите през тази есен. Пет тима – Челси, Тотнъм, Манчестър Сити, Ливърпул и Манчестър Юнайтед, ще играят в Шампионската лига. Евертън и Арсенал ще представят Висшата лига в групите на Лига Европа. На фона на тези седем клуба Англия ще има само един треньор в континенталните надпревари. И този специалист е начело на ... Йостерсунд – шведската сензация в Лига Европа.

Докато всичките английски участници в евротурнирите са предвождани от чуждестранни специалисти – Антонио Конте, Маурисио Почетино, Пеп Гуардиола, Юрген Клоп, Жозе Моуриньо, Роналд Куман и Арсен Венгер, то треньор на Йостерсунд е почти неизвестният Греъм Потър. Името на 42-годишния бивш защитник вероятно е популярно само сред феновете на Бирмингам, Сток Сити, Макълсфилд и Уест Бромич, но най-вече сред тези на Йорк Сити.

В края на 2011 година Потър застана начело на Йостерсунд, който по това време беше в шведската четвърта дивизия. Началото е трудно за англичанина. 50-хилядният северен град малко се вълнува от футбол. Футболният клуб е основан през 1996 година след обединението на четири местни отбора – Опе, ИФК Йостерсунд, Йостерсунд/Торвала и Фрьосьо. Йостерсунд в Швеция е известен като Vinterstaden (Зимния град) и е популярен най-вече със своите скиори и хокеисти, както и с домакинството на международни състезания по ски бягане и биатлон. Градът е неколкократен кандидат за домакинство на Зимни олимпийски игри. Футболистите не искат да ходят, за да играят на север, дори шведските играчи избягват тези места.

„Географското положение на града ни изправя пред предизвикателства. Не е лесно да привлечем играчи. Дори и шведите не искат да идват да играят толкова на север. За да подсилим отбора си, трябваше да импровизираме. Преди всичко искахме да вземем футболисти с необходимия характер. С годините обаче успяхме да произведем и собствени кадри“, признава английският специалист.

Потър явно направи своята магия в Йостерсунд, подобно на популярния фентъзи герой Хари Потър. Само че, треньорът на шведския тим няма очила и белег във формата на светкавица на челото си.

За петте си сезона начело на отбора той изведе тима до три промоции и в момента Йостерсунд играе втория сезон в историята си в елитната дивизия Алсвенскан. Класирането за участие в Лига Европа през това лято стана благодарение на спечелената Купа на Швеция – най-големият успех в 21-годишната история на клуба. На финала беше записана победа с 3:1 над Норкьопинг.

В първия кръг шведският тим поднесе голямата изненада, елиминирайки Галатасарай. На свой терен тимът на Греъм Потър спечели с 2:0 след голове на Саман Годос (на снимката вдясно) и англичанина Джейми Хопкът (в добавеното време). На реванша в Истанбул капитанът Бруа Нури даде аванс на шведския клуб от дузпа, а „Джим Бом“ успя само да изравни чрез Ахмед Чалък.

След това дойде отстраняването на люксембургския Фола Еш след 1:0 у дома и 2:1 като гост. В плейофа стана и втората сензация. Йостерсунд елиминира ПАОК. Тимът от Солун спечели с 3:1 у дома в първия мач, но два гола на нападателя с ирански корени Саман Годос в реванша бяха достатъчни за тима на Греъм Потър да се класира за групите на Лига Европа.

Голямата тайна зад успеха на Йостерсунд е колективният дух в отбора. Той е възпитаван не само в съблекалнята, но и извън нея. Насърчавани от клубната управа футболистите изнесоха представление през 1500 жители на града, в което изиграха популярния балет на Пьотър Илич Чайковски „Лебедово езеро“. Играчите създадоха детска пиеса, бяха съавтори на книга и участваха в артистичен проект.

„Налага ни се да действане с необичайни способи. Ако се борим с другите отбори по стандартните начини, ще имаме огромни проблеми. Президентът има идеята да създаде културна академия, която ще ни позволи да участваме в различни културни проекти. По начин предизвикваме момчетата от отбора да преоткриват себе си, да се развиват като личности и да показват черти от характера си, които преди това са оставали скрити. С участието в тези социални проекти печелим и популярност сред хората в града. Все повече идват на стадиона, деца се записват в школата. Вече произвеждаме собствени футболни кадри“, признава треньорът на Йостерсунд.

Трябва да се отбележи, че клубът съществува и благодарение на добрите връзки на своите ръководители в чужбина. Преди началото на гражданската война в Либия Йостерсунд се беше договорил за финансиране от 50 милиона евро от северноафриканската държава. Тези пари обаче така и не дойдоха заради падането на режима на Муамар Кадафи. Тогава спортният директор Даниел Киндберг, в момента президент на клуба, получи помощ от Суонзи. Най-вече заради добрите си връзки с тогавашния мениджър на „лебедите“ Роберто Мартинес. Срещу финансова помощ от уелския клуб, шведите пращаха най-добрите играчи от школата си на проби и обучение в Суонзи, който пък има предимство при възможност за трансфер на играчи от Йостерсунд. Освен това в началото на 2013 година „лебедите“ пристигнаха в северния шведски град за мач в чест на откриването на ремонтирания стадион „Ямкрафт Арена“.

Английският треньорски магьосник на Йостерсунд Греъм Потър вече си спечели изключително ласкавия сравнения с Рой Ходжсън. Бившият селекционер на „трите лъва“ е много известен в Швеция с работата си начело на Хамстад и Малмьо, с които спечели седем шампионски титли. Успехите на Потър почти сигурно ще му осигурят покани от значително по-известни и богати отбори от Швеция и чужбина. 42-годишният специалист обаче съвсем не е убеден, че ще напусне.

„За мен е важно да работя на място, където чувствам, че има развитие. Когато започнеш да планираш прекалено много напред, започваш да губиш фокуса си върху футбола. Аз продължавам да си върша работата и да се развивам. А кой знае? Някой ден може и да отида в друг отбор“, коментира бившият защитник, който има един мач за младежкия национален отбор на Англия.

Дотогава футболният Хари Потър ще продължи да пише историята и да дава надежда на всички по-малки клубове, че могат да се борят с грандовете.

„Лесно е песимистите да кажат: Те няма да оцелеят в елитната дивизия, няма да постигнат успехи, ще бъдат разгромени от Галатасарай... Нашата работа е да покажем, че подобна нагласа е грешна и да им докажем, че грешат. Затова трябва да се възползваме от всяка възможност. Футболът се нуждае от приказки като нашата, за да се види, че всичко е възможно“, твърди Греъм Потър.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ЛИГА ЕВРОПА - ТУК