Бившият белгийски футболист Жан-Марк Босман, който със спечелено съдебно дело освободи играчите от оковите на футболните клубове, живее на екзистенциалния минимум.

Преди 20 години 51-годишният белгиец успя да се пребори футболистите с изтичащи договори да могат да напускат клубовете си без трансферни суми. Това стана известно като „Правилото Босман“.

„Нямам никакви пари. Ако погледнете банковата ми сметка, ще видите, че вътре има 0,00 евро. Вече нямам дългове, но нямам и пари“, признава Босман пред „Кикер“.

Сега футболният революционер разчита за съществуването си на пари, които получава от синдиката на професионалните футболисти – FIFPro.

“Наскоро ми преведоха 2500 евро. Добре, че дойдоха тези пари, иначе щеше да затъна много дълбоко“, разкрива бившият белгийски футболист.

Голяма част от финансите си Жан-Марк Босман загуби при лоша инвестиция в производството на тениски. Той се надяваше, че футболистите, облагодетелствали се от „Правилото Босман“, ще си купят от фланелките. Въпреки това белгиецът успя да продаде само един екземпляр – на сина на своя адвокат. За да покрие данъците и загубите от проваления бизнес, той продаде колата си „Порше Карера“.