2020 г. е към края си. Със сигурност може да се обяви, че това е една от най-непредвидимите години в историята на футбола. Всичко започна в старото русло, феновете се наслаждаха на мачовете от трибуните на стадионите, вълнуваха се какви нови попълнения ще подсилят отборите им през януарския трансферен прозорец. Големи бяха очакванията за предстоящите през лятото европейско първенство и Копа Америка.

Първите индикации, че нещо сериозно може да удари футбола заради зараждащата се криза с новооткрития COVID-19 в Китай, се появиха в края на януари. Началото на футболното първенство в поднебесната империя беше отложено. В края на февруари спряха шампионатите на Южна Корея и Япония, както и мачовете от Шампионската лига на Азия и Купата на Азиатската футболна конфедерация. Корейците бяха първите, които подновиха първенството си още през март.

В края на февруари и началото на март редица мачове от европейските клубни турнири бяха проведени при закрити врати, след като кризата с коронавируса засегна сериозно Италия и Испания. Мачът от Шампионската лига между Аталанта и Валенсия попадна в центъра на вниманието и се твърдеше, че е спомогнал за сериозното разпространение на заразата в двете държави. На 12 март УЕФА отложи за неопределено време всички турнири за младежи и девойки. На следващия ден бяха прекратени Шампионската лига и Лига Европа, а Евро 2020 беше отложено с една година. Абсолютно същия ход предприе и футболната конфедерация на Южна Америка, която премести предстоящата през лятото Копа Америка за 2021 г.

Междувременно всички клубни шампионати в Европа бяха прекратени, с изключение на Беларус. Италия стори това на 9 март, а в рамките на няколко дни примерът беше последван от останалите големи първенства. На 24 април нидерландската Ередивизи обяви, че сезонът няма да бъде подновен и шампион няма да бъде излъчен. Три дни след това френската Лига 1 също обяви, че няма да доиграе сезон 2019/20, а ПСЖ беше обявен за носител на титлата.

Два месеца след прекъсването футболът започна да се завръща, съобразявайки се с новите условия – без публика и при изключително строги правила за отборите. Първата крачка беше направена в Бундеслигата, където първенството се поднови на 16 май. Месец по-късно стартираха и останалите първенства от Топ 4. През август бяха доиграни Шампионската лига и Лига Европа. Това обаче не означава, че всичко в европейския футбол вървеше гладко. Заради различните протоколи за провеждане на мачовете, в отделните държави имаше случаи, в които мачове бяха отлагани заради заразени играчи. Другаде обаче отбори бяха задължени да запълват съставите си с юноши.

Така се стигна до абсурдната ситуация, в която на 19 юни руският Ростов загуби с 1:10 от Сочи, тъй като отиде с младежкия си отбор. Шестима от основния състав бяха заразени с COVID-19, а останалите поставени под карантина. През септември в една от аматьорските лиги на Германия вторият отбор на Рипдорф Молцен излезе с едва седем здрави играчи срещу втория тим на Холденщед и отстъпи с 0:37. Два мача от Лигата на нациите (Румъния – Норвегия и Швейцария – Украйна) бяха отменени. Наполи не пътува за гостуването си на Ювентус, тъй като в отбора имаше двама заразени, а градските власти на Неапол поставиха отбора под карантина. Футболната федерация на Италия обаче не уважи тази причина, присъди служебна загуба на Наполи и му отне една точка от актива.

Още в началото на всички беше ясно, че спирането на първенствата и турнирите ще се отрази върху финансовото състояние на отборите. Редица клубове в Англия направиха съкращения на персонала. Други дори кандидатстваха за правителствени програми за подпомагане. Те обаче се отказаха, след като имаше широк обществен отзвук и негативно отношение. В тази връзка футболисти дори плащаха заплатите на някои от служителите, въпреки че самите те получаваха редуцирани възнаграждения.

През лятото една от най-големите финансови институции в света KPMG пророкува, че отборите от Топ 4 до края на годината ще претърпят загуби от 4 милиарда евро. Първоначално тези прогнози не се оправдаха, след като през септември Европейската асоциация на клубовете (ЕАК) обяви, че това ще са загубите на всички клубни шампионати на Стария континент. Проблемът беше, че изчисленията на ЕАК бяха на базата на очаквано присъствие на феновете до 50% от капацитета на стадионите през сезон 2020/21. Това обаче не се сбъдна и към края на годината вече се говори за загуби от 10 милиарда долара. През лятото Тотнъм изтегли заем в размер на 175 милиона паунда от Банката на Англия, за да се справи с негативното влияние на пандемията от коронавирус върху клубните финанси.

С цел намаляване на загубите заради световната ситуация с COVID-19, очакванията бяха цените на играчите да намалеят драстично, да няма големи трансферни сделки и да се прибягва все повече до преотстъпване на футболисти под наем. Очакванията донякъде се оправдаха, но бяха направени и скъпи покупки. Челси плати 80 милиона евро на Байер (Леверкузен) за Кай Хаверц и още 53 милиона на РазенБалшпорт (Лайпциг) за Тимо Вернер. Байерн купи Лерой Сане от Манчестър Сити за 45 милиона евро. „Гражданите“ пък купиха Рубен Диаш от Бенфика за 68 милиона евро и Нейтън Аке от Борнемут за 45,3 млн.

Противно на всички прогнози за малко трансфери заради свиването на бюджетите се появи невероятната информация, че отборите от Бундеслигата за първи път от 1992 г. са излезли на обща печалба в рамките на един трансферен прозорец – плюс от 1,7 милиона евро. Само преди година през лятото те бяха на минус 228,3 милиона.

Организациите, управляващи футбола, също подпомогнаха клубовете в трудните времена. УЕФА намали изискванията за покриване на правилата на Финансовия феърплей. Това обаче няма да помогне много на футболния бизнес като цяло, който очаква да претърпи загуби и в рамките на следващите няколко години, дори и нещата да се върнат в старото си русло. Говори се за твърди загуби в рамките на 8-10% за следващите две години и това е най-оптимистичната прогноза.

Финансите на отборите пострадаха и заради липсата на приходи от телевизионни права по време на спирането на първенствата през второто тримесечие на 2020 г. На някои телевизии дори трябваше да се плащат компенсации затова, че мачове не се играят. Така Висшата лига върна 360 милиона евро, Бундеслигата – 200 милиона, а УЕФА – 575 милиона. Телевизионната групировка „Медиапро“ пък прекрати преждевременно договора си за излъчване на френската Лига 1, който беше за 1,15 млрд. евро на сезон. Очаква се това да доведе до фалити на клубове, тъй като 43% от техните бюджети се формират от тв правата.

Заради продължаващото негативно влияние на пандемията върху футбола и отсъствието на фенове на стадионите, страдат и спонсорите. Те не могат да рекламират и продават своите продукти на привържениците по трибуните. В тази връзка се очертава опасна тенденция за следващите години. Спонсорите повече няма да искат компенсации, а просто ще предлагат по-ниски финансови условия за рекламни договори.

В търсене на изход от ситуацията, някои отбори се обърнаха към непознати за футбола територии, за да се справят със собственото си обедняване. Арсенал и Барселона основаха иновационни отдели, които си съдействат с малки технологични компании и чрез изкуствен интелект да намерят нови дигитални начини за удовлетворяване на потребностите на феновете. Челси и Болтън пък инвестираха в хотелиерски бизнес. Други пък потърсиха реализиране на други пазари. Ювентус отвори свой офис в Хонконг, а Байерн пък направи същото в Ню Йорк.

Дори и с все повече приближаващата се ваксинация няма изгледи скоро негативното влияние да изчезне. Едва ли скоро ще големите първенства и турнири ще върнат изцяло публиката на стадионите. Шефът на ЕАК и президент на Ювентус Андреа Аниели прогнозира, че до края на сезона ще бъде позволено максимум да бъде запълван само 20% от капацитета на съоръженият. Това ще донесе нови 3,1 милиарда загуби.

Перспективата за ограничено присъствие на фенове по стадионите пък ще означава все по-голямо намаляване на разходите от страна не само на клубовете, но и на телевизионните права. Това ще означава по-малки заплати за играчите, но и по-малки приходи за клубовете. Всичко това са последствията, които пандемията от коронавирус през 2020 г. нанесе върху футбола. Пораженията от COVID-19 върху други аспекти на живота и върху човешките животи са различна, но не по-маловажна тема.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ