Властите в Полша разрешиха в края на май да се подновят футболните мачове от елитната дивизия, но без публика. Това обяви на пресконференция полският премиер Матеуш Моравецки.

"Решихме да се подновят мачовете в елитната футболна дивизия и състезанията по мотокрос. Засега без публика и със спазване на съответните мерки за безопасност", добави ръководителят на полското правителство.

Според Моравецки в началото на май футболистите ще могат да подновят тренировки. "Първите мачовете пък ще може да се играят преди края на май", обяви той.

В Полша броят на заразените с коронавирус достигна 11 067 души, 499 са починали, а 2126 са излекувани.

Полските власти разрешиха също на спортистите да подновят тренировки и да продължат да се подготвят за Олимпиадата в Токио, която беше отложена с една година заради глобалната пандемия.

"За нас е важно спортистите да започнат да тренират и да се подготвят за Олимпиадата", каза още Моравецки и подчерта, че Олимпийските игри в Токио са били отложени, но не и отменени.

"Спортистите трябва да тренират. Процесът на подготовка сега ще изисква още поведе дисциплина - спортна и здравна", добави той.

Полското правителство разреши от 4 май гражданите да използват отново спортни съоръжения на открито, които преди това бяха затворени като предпазна мярка за разпространение на коронавируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА - ТУК!