Бившият конституционен съдия Георги Марков отбеляза поредния голям спортен подарък, който унгарският премиер Виктор Орбан получава за юбилея си. Днес Орбан навършва 60 години и навръх рождения му ден в Будапеща ще се проведе финалната среща на Лига Европа между Севиля и Рома. Големият мач ще се играе на стадион „Ференц Пушкаш“, който беше изграден с финансиране от правителството на настоящия унгарски министър-председател.

БЛИЦ припомня, че Марков направи личен уникален подарък за юбилея на Виктор Орбан. Той му връчи специална селекция 60-годишен български коняк от марката „Плиска“.

„ФИНАЛЪТ ЗА ЛИГА ЕВРОПА РОМА - СЕВИЛЯ В БУДАПЕЩА, ЗАСЛУЖЕН ПОДАРЪК ЗА 60-ГОДИШНИНАТА НА ВИКТОР ОРБАН. Днес унгарският премиер има юбилей - чукна 60 години. И точно в този ден на построения от него стадион "Ференц Пушкаш" се играе финал за Лига, Европа. За 12 години Орбан построи 34 футболни стадиона начело с този на Ференцварош, както и няколко за унгарците зад граница - Сепши в Трансилвания, Румъния, Дунайска стреда, Словакия, Бачка Топола, Сърбия и е в ход Осиек, Хърватска. Сепши взе купата на Румъния, а маджарите в Словакия и Сърбия са вицешампиони. Отблагодариха му се хората...“, пише Георги Марков на профила си във „Фейсбук“.

От началото на своето управление в Унгария Виктор Орбан направи изключително много за повишаването на спортната база в страната. Той не само финансира изграждането на футболни стадиони в Унгария, но и в районите с голямо унгарско население в съседните държави. С негова помощ на румънския Сепши не само беше построен стадион, но и беше намерен спонсор. Клубът спечели две поредни купи на Румъния и специално благодари на Виктор Орбан за подкрепата.

Правителството на Орбан помага не само на футбола. Специално за предстоящото световно първенство по лека атлетика се строи нов стадион с капацитет от 45 000 места, който получи изключително висока оценка от президента на Световната федерация Себастиан Коу. След броени дни на Унгария предстои домакинство на финалната четворка на Шампионската лига по хандбал за жени в 20-хилядната зала, където ще участват два унгарски тима – Дьор и Ференцварош.

Зала „Дуна Арена“, която прие световните първенства по плувни спортове през 2017 и 2022 г., а ще домакинства и през 2027 г., впечатли шефовете на Световната федерация по плуване, която мести централата си от Лозана в Будапеща.