Светът се раздели с поредната си футболна легенда. Бившият успешен футболист и треньор Йозеф Венглош почина на 84-годишна възраст в тесен семеен кръг. Той е считан за един от най-великите наставници в историята на чехословашкия футбол.

Като футболист Венглош става легенда на Слован (Братислава). Това е единственият клуб в кариерата му на играч, където става капитан само на 19-годишна възраст. През 1955 г. извежда тима си до шампионската титла на Чехословакия.

Winbet - на един клик разстояниe! (18+)

Най-големите си успехи постига като треньор. През 1976 г. е помощник-треньор на националния отбор, който печели титлата от европейското първенство. Четири години по-късно вече е начело на представителния тим на Чехословакия, с който стига до бронзовите медали от Евро'80.

През 1990 г. извежда отбора до четвъртфиналите на световното първенство в Италия, където отпада от бъдещия шампион Германия. Работил е начело на отбори от три континента. Бил е национален селекционер на Австралия, Чехословакия, Оман и Словакия. Със Слован (Братислава) два пъти печели шампионската титла в Чехословакия.

Доказателство за треньорските му качества е фактът, че е бил начело на Спортинг (Лисабон), Астън Вила и Селтик. Когато поеме „виланите“ през 1990 г., влиза в историята на английски футбол, ставайки първият чуждестранен (небритански) мениджър в местния елит. Награждаван е от УЕФА с Диамантен орден на честта и от ФИФА с Орден на честта. Словашката футболна федерация го обявява за Треньор №1 на ХХ век.

Оставя сериозни впечатления на Острова със стила си на работа, където са възхитени от внимателния му и джентълменски подход. Дори е възпят в песента „This One's For Now“ на рок групата „Half Man Half Biscuit“.

През 1992 година Йозеф Венглош, тогава треньор на Фенербахче, привлича Станимир Стоилов в турския колос.