Турция вдигна петгодишната забрана на феновете на гостуващите отбори да пътуват за мачовете на своите любими отбори. Новината беше поднесена от Асоциацията на футболните клубове в страната.

Решението цели да покаже обединението на страната след проваления опит за преврат в Турция на 15 юли. След това имаше масови митинги в подкрепа на президента Реджеп Тайип Ердоган, който пък призова за единство между турците.

Страната беше разтърсена от хиляди уволнения и арести на след неуспешния опит за преврат. Само от сферата на футбола бяха извършени 94 ареста, а цялата управа на Футболната федерация на Турция подаде оставки.

„Решихме да вдигнем забраната за гостуващите агитки, за да повдигнем атмосферата на единство и братство, която се демонстрира в държавата след 15 юли.“, обяви Гьоксел Гюмюшдаг – президент на Асоциацията на футболните клубове.

Ветото, наложено преди пет години, обхващаше предимно феновете на петте големи гранда – Галатасарай, Фенербахче, Бешикташ, Трабзонспор и Бурсаспор. Тогава забраната беше наложена като част от борбата с футболното хулиганство.