Футболът в Европа скоро няма да е същият. Това ще стане, ако УЕФА успее през септември да въведе плановете си за нова реформа. Европейската футболна централа възнамерява да премахне правилото за финансов феърплей и да го замени с таван на заплатите“, пише авторитетният в. „Таймс“.

Новото ограничение ще бъде сериозна пречка за големите клубове, но те ще получат вратичка, с която да заобикалят тавана на заплатите. Грандовете, а и всеки, който желае да превиши финансовата граница за възнагражденията на футболистите, ще може да стори това с плащането на данък „Лукс“.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Въвеждането на тавана на заплатите ще започне от 2022 г. и първоначално ще важи за период от три години. Според информацията, клубовете ще може да ползват максимум 70% от своите годишни приходи за възнагражденията на футболистите. Подобна рамка от няколко години действа в Испания и се оказа голямата пречка за оставането на Лионел Меси в Барселона.

Парите от данъка „Лукс“ ще бъдат разпределяни от УЕФА сред останалите клубове, които се вписват в рамките на тавата на заплатите и това ще бъде своеобразната им награда за спазването на правилата.

Според „Таймс“, ако клуб постоянно харчи повече пари за заплати от установените 70% от приходите, то УЕФА ще може да го вади от участие в евротурнирите.

Президентът на УЕФА Александър Чеферин счита, че това ще е достатъчна мярка, която ще намали продължаващата своето нарастване разлика между богатите и малките клубове.

Според правилото за финансов феърплей, въведено преди 11 години, на отборите се разрешава да имат финансов дефицит от максимум 30 милиона евро за последните три години. Това обаче може да бъде заобикаляно с редица вратички. Заради пандемията от COVID-19 УЕФА наложи някои облекчения във финансовия феърплей.