Бившият германски национал Волфганг Фариан почина на 80-годишна възраст. Причината за смъртта му е пневмония, обявиха немските медии.

Фариан, известен като Черната пантера, придобива популярност през 60-те години, когато изненадващо е определен за титулярен вратар на „маншафта“ за Мондиал`62, измествайки известния Ханс Тилковски. Решението на селекционера Сеп Хербергер шокира Тилковски, който потрошава съблекалнята в израз на гнева си.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

На световното първенство в Чили германските национали губят с 0:1 от Югославия, а вината е хвърлена основно на Фариан, който никога повече не е титуляр за Бундестима. Има общо 10 мача за „маншафта“

Интересното е, че Волфганг Фариан играе за Германия, въпреки че по това време е част от втородивизионния Улм. След това носи екипите на Херта, Мюнхен 1860, Фортуна (Дюселдорф) и Фортуна (Кьолн).

Черната пантера е значително по-успешен след края на състезателната си кариера, когато става футболен агент. Като мениджър е работил с редица бивши германски национали – Юрген Колер, Кевин Курани, Фабиан Ернст и Тим Вийзе. Негови клиенти са били още Кевин-Принс Боатенг и Халил Алтънтоп.