Вицепрезидентът на Милан Адриано Галиани даде специално интервю за "Гадзета дело Спорт", в което разкри истината около Рикардо Кака.

 - Галиани, защо Кака не беше продаден през януари, а ще бъде продаден сега за една сума доста по-малко от тази през зимата?
- Защото Рики не искаше да играе за Манчестър Сити, а в Мадрид вече би отишъл. Не съществува никакъв вариант Челси, както писаха по някои медии. Кака отива в Реал или остава в Милан. Това е неговото желание и ние работим в пълен синхрон с него.
- Как така отидохте в Мадрид, вместо да се срещнете с хората от Реал в Милано?
- Флорентино Перес ме покани, за да отпразнуваме завръщането му на президентския пост в клуба. Обядвахме, а след това започнахме да говорим за Кака. Няма какво да крия - преговори има, но сделка няма.
- Ако Кака избира със сърцето си, по-всичко личи, че ще направи същото, което стори и през януари. Вие бихте ли се отказали от милионите за продажбата му?
- Със сърцето? Тук говорим за трансфери.
- Но именно вие винаги сте цитирали известната фраза на президента Берлускони: "Футболът е част от сферата на чувствата, а не на бизнеса".
- Всички имаме сърца. Но цифрите станаха прекалено важни и дори едно голямо сърце има нужда да си направи сметката и съответно равносметка.
- Кака каза, че иска да остане в Милан.
- Кака винаги се е държал изключително коректно с нас, никога не е искал увеличение на заплатата, нито пък продължаване на договора. Прекара тук шест страхотни години, като спечели всичко, което можеше да спечели.
- Но?
- Но не можем да си позволим да загубим 70 милиона евро на година. Единствената причина за евентуално напускане на Кака ще бъде финансовата гледна точка. Реал печели два пъти повече на година от Милан. Те имат собствен стадион, не разделят телевизионните права с другите отбори, като освен това имат невероятното предимство в Испания да плащат много по-малко данъци от нас и поради тази причина плащат по-големи заплати на звездите си. В Италия например, ако един играч има договор за два милиона, един милион влизат в джоба му, другия милион отива за данъци. Докато в Испания при същата заплата милион и половина отиват в джоба на играча и половин милион са за държавата.  Не бих искал да съм скучен, но основата на проблема е икономически. Италия загуби силата си отпреди години, а Серия "А" трябва да се бори в евротурнирите, за да не бъде изпреварена от другите първенства в Европа, след като загубихме позиция в сравнение с Испания и Англия.
- Сега какво ще се случи с Милан? 
- Искам да успокоя тифозите. Няма нито да продаваме други играчи, нито да прави коренна промяна в тима. Разделим ли се с Кака, при нас ще пристигне един отличен нападател.
- Адебайор, Амаури?
- Не.
- Може би някой от играчите на Реал Мадрид?
- Изключвам го като вариант. Ще бъде един велик нападател. Мога да добавя, че ще бъде по-скоро тип втори нападател, отколкото чист център-нападател. През следващия сезон най-вероятно ще играем по схемата 4-3-1-2. Това означава, че, ако Кака си тръгне, ще имаме нужда от играч на неговия пост.
- Тифозите си мечтаят за Кристиано Роналдо.
- Няма нужда да се шегуваме. Не говорете абсурдни неща на хората. Ще бъде голям нападател, както вече имаме един страхотен защитник - Силва, който ще замени великана Паоло Малдини.
- Дадохте ли си сметка какви загуби може да има репутацията на Милан след продажбата на играч като Кака?
- Всяко нещо, което се прави в Милан, се обмисля много внимателно. Надявам се, че тифозите ще разберат ситуацията. Милан на Берлускони имаше четири големи ери. Тази на Ариго Саки, тази на Фабио Капело, след което периода при Табарес, Дзакерони и Терим, а после дойде и ерата на Карло Анчелоти. Започваме с пети етап. Има преговори за продажбата на Кака, но останалите ни звезди са непродаваеми. Пато, Пирло и Зеедорф остават на "Сан Сиро".
- Тифозите се питат защо Берлускони не продаде клуба, след като вече не иска да плаща големи суми.
- Берлускони не иска да продава, но и никога не е имало оферта, в която някой да е искал голям процент от Милан. Имало е няколко предложения за по-малки дялове, но никога не са водени преговори.
- Откъде беше интересът?
- От Близкия Изток и САЩ.
- Галиани, тифозите на Милан какво трябва да очакват?
- Един отбор на Милан, който е готов да се бори с всички. Много пъти ни отписваха и ни казваха, че сме свършили, но ние продължихме да печелим.
 АЛЕСАНДРА БОЧИ/"Гадзета дело Спорт"