Многократният претендент за титлата в Япония Гамба Осака изпадна от Джей Лигата за първи път в историята си, след като загуби с 1:2 от Джубило Ивата.
 
Гамба, който преди четири години завърши на трето място на Световното клубно първенство, беше един от петте клуба, които бяха играли във всеки сезон на Джей Лигата от основаването на първенството през 1993 г.
 
Тимът от Осака, шампион на Япония за 2005 г. и носител на трофея от Шампионската лига на Азия 2008 г., се нуждаеше от победа в последния кръг и благоприятни резултати в останалите срещи. Нещата в мача срещу Джубило Ивата обаче се развиха в грешна посока много бързо.
 
Японският национал Риочи Маеда даде аванс на Джубило още в петата минута и въпреки че Шу Курата изравни, съдбата на Гамба беше решена от попадението на Юки Кобаяши пет минути преди края.
 
Гамба Осака финишираше в Топ 3 на Джей Лигата в осем от предишните 11 сезона. Сега клубът може да се лиши и от националния плеймейкър Ясухито Ендо, към когото има интерес от няколко европейски клуба.
 
Висел Кобе загуби от новия шампион Санфрече Хирошима с 0:1 и също като Гамба Осака през следващия сезон ще играе във втора дивизия.