В последните години изключително редки са случаите, когато грандовете от Англия проявяват засилен интерес към футболист от Бундеслигата. Тази година обаче е изключение, тъй като Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Ливърпул се наредиха на опашката за 20-годишния германски национал Кай Хаверц.

Офанзивният халф направи впечатление още през миналия сезон, когато вкара 17 гола и направи три асистенции, с което помогна на Байер (Леверкузен) да намери място в Топ 4 на Бундеслигата и да се класира за Шампионската лига. Само двама играчи, при това централни нападатели, бяха по-резултатни от него в германското първенство – Роберт Левандовски (22 гола) и Пако Алкасер (18).

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

От началото на настоящия сезон Хаверц вкара два гола в Бундеслигата и един за купата на Германия, направи и една асистенция. Напоследък лекува контузия, но въпреки това интересът към него не спира. Освен трите английски клуба, Барселона и Реал (Мадрид) също следят представянето на халфа на „аспирините“. Не бива да се забравя, че германските грандове Байерн и Борусия (Дортмунд) също са на опашката.

Капитанът на „жълто-черните“ Марко Ройс дори открито обяви, че една от целите му по време на лагерите на националния отбор е да убеди Хаверц да премине на „Сигнал Идуна Парк“. Цената на полузащитника обаче е стряскаща. Твърди се, че Байер (Леверкузен) иска 110 милиона паунда.

Кай Хаверц е роден на 11 юни 1999 г. в Аахен в семейството на полицай и адвокатка. Спортът е в кръвта на фамилията. Баща му и дядо му са били футболисти, макар на аматьорско ниво. Още от съвсем малък Кай често рита с един от двамата на местното игрище, което е само на 100 метра от дома им. На четиригодишна възраст настоящият германски национал започва да тренира в кварталния си отбор Алемания Мариадорф, където дядо му е президент.

Пет години по-късно Кай Хаверц блести на турнир в Кьолн, където е забелязан от скаутите на редица отбори. Кьолн и Борусия (Мьонхенгладбах) проявяват интерес, но Байер (Леверкузен) ги изпреварва. На 11-годишна възраст той вече е част от юношеската школа на „аспирините“ и тренира на базата в Куртекотен – една от най-добрите в Германия в началото на 21 век. Заради качествата си получава интересното прозвище Специалист по всичко, тъй като може да се справи еднакво добре на почти всяка позиция на терена.

На 15-годишна възраст е част от формацията на Байер до 17 години и печели шампионската титла в тази възрастова група, слагайки край на четвъртвековното чакане на „аспирините“ за трофей при юношите. Вече на цяла Германия е ясно, че на път е да изгрее нова звезда на местния футбол.

В началото на сезон 2016/17 Кай Хаверц е приобщен към първия отбор на Байер (Леверкузен). За първи път играе а за първенство на 15 октомври 2016 г., когато влиза като резерва при загубата с 1:2 от Вердер. Така на 17 години и 126 дни става най-младият дебютант в историята на „аспирините“ в Бундеслигата. Четири месеца по-късно прави и първата си асистенция. Подава на Карим Белараби за попадение, което е записано под №50 000 в Бундеслигата.

Рекордите обаче не спират до тук. Става най-младият титуляр на Байер, играл в Шампионската лига, излизайки при домакинската загуба с 2:4 от Атлетико (Мадрид) на 1/8-финалите на 21 февруари 2017 г. Щеше да участва и на реванша, но остава в Леверкузен, за да се яви на изпит в училище.

През 2018 г. Хаверц се превръща в най-младия футболист с 50 мача в германския футболен елит, когато е на 18 години и 307 дни. На 13 април 2019 година отпразнува с победен гол срещу Щутгарт (1:0) своя юбилеен двубой №100 в Бундеслигата.

Халфът на Байер (Леверкузен) дебютира за националния отбор на 9 септември 2018 г., когато се появява на мястото на Тимо Вернер в 88-ата минута при победата с 2:1 над Перу. С това става първият играч, роден през 1999 г., играл за Бундестима. Вече има седем мача за формацията на Йоахим Льов, а само преди два месеца вкара и първия си гол за Германия. Разписа се при 2:2 в контролата срещу Аржентина в Дортмунд.

Футболът не е единственото любимо занимание за Кай Хаверц. Той е доста добър пианист и често след мач сяда зад клавишите, за да свири различни класически или модерни мелодии. От дълго време има приятелка – София, с която обаче рядко се снима в социалните мрежи.

Самият му стил на игра води да сравнения с други германски футболисти от настоящето или от близкото минало. Заради уменията си да играе като плеймейкър, дефанзивен халф или крило, го съпоставят с Михаел Балак. От друга страна има поглед над играта и изключително точни пасове, които напомнят на наблюдателите за Месут Йозил.

„Йозил е моят модел за подражание. Мисля, че стилът ни на игра е сходен и затова опитвам да се уча от неговата игра“, признава Кай Хаверц в интервю за официалния сайт на Германската футболна федерация.

Въпреки вече явния интерес на големите германски и европейски отбори, Хаверц не се главозамайва.

„Винаги съм бил здраво стъпил на земята. Възпитан съм от родителите си, че арогантността и високомерието не са хубави качества. Не виждам защо футболистите трябва да са по-различни от останалите хора. Освен това все още не съм постигнал нищо. Успехите във футбола се измерват със спечелването на купи, а аз нямам нито един трофея в професионалната си кариера до момента“, разкрива халфът пред сайта на Бундеслигата.

Ако един от континенталните грандове, които са се наредили на опашката за услугите му, успее да го привлече в редиците си, тогава трофеите и медалите със сигурност ще започнат се появяват в професионалната визитка на Кай Хаверц.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ